Fabrikanten zoeken naar intuïtievere telefoon-interface

Apple wordt geroemd om de intuïtiviteit van de iPhone-interface, maar andere telefoonfabrikanten hebben moeite om menu's en startschermen logisch in te delen. LG en Garmin lijken daar met InteractPad en de Nüvifone over te hebben nagedacht.

InteractPad van LG KF-600Mobiele telefoons krijgen steeds meer functionaliteit, die op één of andere manier in de startschermen, menu’s en gebruikersinterfaces verwerkt moet worden. Tegelijk willen ze dat de interface er stijlvol uitziet, zeker bij de modegevoelige toestellen van LG en Samsung. Apple is er met de iPhone in geslaagd om veel functionaliteit op een makkelijke manier toegankelijk te maken, maar heeft dan ook een reputatie hoog te houden op dit gebied. Andere fabrikanten hebben er heel wat meer moeite mee. Bij fabrikanten uit het Verre Oosten gaat smaakvol en praktisch vaak ten onder aan kitsch en overbodige franje. Amerikanen snappen dat producten praktisch en functioneel moeten zijn, maar hebben moeite met stijlvol design (wellicht reden waarom Apple’s hoofdontwerper een Brit is en Microsoft een Nederlander inschakelde om de gebruikersinterface van Vista te ontwerpen). Het Aziatische LG denkt met de InteractPad een interface te hebben ontwikkeld die wél intuïtief is en het Amerikaanse Garmin stelde vandaag haar eerste smartphone voor, waarbij de interface supersimpel is gehouden.

InteractPad LGInteractPad is de naam van de gebruikersinterface die LG heeft ontwikkeld voor de LG KF600. De interface met thema’s in de stijl van Keith Haring geeft toegang tot muziek, games, ringtones, video’s en andere extra’s die gebruikers tegenwoordig op een mobiele telefoon verwachten. Maar de telefoon is niet alleen makkelijk te bedienen, hij ziet er ook goed uit als we de jury van de iF Design Award 2008 mogen geloven. Het bijzondere van de InteractPad is een apart navigatietouchscreen onder het hoofdscherm. Je hebt daarmee geen fysieke knoppen meer nodig en bovendien is de functie van de knoppen makkelijk te wijzigen, afhankelijk van de activiteit waarmee je bezig bent. Ben je een SMS-bericht aan het schrijven, dan zijn er andere knoppen zichtbaar dan wanneer je een filmpje bekijkt of door je muziekcollectie bladert. De 8 thema’s die zijn meegeleverd geven de telefoon steeds een andere uitstraling en beïnvloeden ook de interface van de InteractPad. Vanaf februari 2008 is de LG KF600 in Europa verkrijgbaar. LG gaat binnenkort nog een persbericht rondsturen met meer informatie over prijs en specificaties.

NuvifoneVan een heel andere orde is de smartphone die Garmin vandaag heeft aangekondigd. Garmin maakte tot nu toe navigatiesystemen en tientallen andere apparaten met GPS-functie, zoals horloges voor joggers waarmee je afgelegde routes kunt tracken. Het probleem met navigatiesystemen van Amerikaanse bodem is dat het kaartmateriaal er nogal primitief uitziet en dat de menu’s onbegrijpelijk en onlogisch zijn. Een goed voorbeeld is Mapopolis (inmiddels gestopt), maar op vakantie kwamen we erachter dat Magellan nog steeds vasthoudt aan dezelfde stijl. De navigatiesystemen van Garmin zijn gelukkig iets beter: bij het opstarten krijg je een scherm met twee knoppen te zien, die antwoord geven op twee vragen: “Waar ben ik?” en “Waar wil ik naartoe?” Nu Garmin de eerste telefoon onder eigen merknaam heeft aangekondigd, hebben ze voor de gebruikersinterface gelukkig hetzelfde idee aangehouden: bij het opstarten van de Nüvifone zie je drie grote knoppen Bellen, Zoeken en Navigeren. Makkelijker kan het niet en als je de Nüvifone in de speciale autohouder plaatst, start de telefoon automatisch de navigatiesoftware op en schakelt over op de handsfree-functie. Klinkt alsof erover is nagedacht. De Nüvifone komt pas in het derde kwartaal van 2008 op de markt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2008, 15:54
Categorie Achtergrond
Onderwerpen garmin, interface

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.