‘Europa moet VoIP via mobiele telefoon stimuleren’

De VON-coalitie wil dat Europa regelgeving gaat maken, waarmee burgers worden gestimuleerd tot internetbelle via het mobiele netwerk. Ook Skype is lid van de VON-coalitie.

voip op iphoneEuropa moet internetbellen op de mobiele telefoon stimuleren, zodat consumenten meer keuzevrijheid krijgen. Deze oproep komt van de Voice on the Net (VON)-coalitie, waar Microsoft, Google en Skype-moederbedrijf eBay lid van zijn. Ze roepen de Europese Unie op om belverkeer over internet met nieuwe regelgeving te stimuleren. De coalitie beweert dat mobiele operators bewust applicaties blokkeren waarmee gebruikers via VoIP kunnen bellen. VON heeft ook een Internet Voice Campagne (PDF) lopen om consumenten meer bewust te maken van de mogelijkheden. Op dit moment is er vooral in Duitsland ophef over de uitspraken van T-Mobile, dat ze Skype op de iPhone willen gaan blokkeren.


Op dit moment kunnen de Duitsers Skype nog gewoon gebruiken via het Wi-Fi-netwerk, net als gebruikers in de rest van de wereld. T-Mobile is in Duitsland echter van plan om de applicatie straks ook via de T-Mobile-hotspots te verbieden. Skype heeft daar inmiddels op gereageerd op de eigen bedrijfsblog: haalt Deutsche Telekom een aprilgrap uit, ten koste van Skype-gebruikers in Duitsland? In Canada is de Skype-applicatie helemaal niet in de App Store verkrijgbaar, maar dat heeft met een lokale patentkwestie te maken. In de VS heeft de FCC een klacht gekregen van de lobbygroep Free Press, waarin ze de Skype-blokkering op de netwerken van AT&T proberen aan te vechten.

Technisch gezien is er geen reden om Skype tegen te houden. T-Mobile heeft in Nederland aangegeven dat het wat hen betreft gewoon is toegestaan. Het wachten is nu op een ontwikkelaar die een VoIP-applicatie uitbrengt waarmee je wel onbeperkt kunt bellen via je 3G-databundel. Dat zal dan wel op een ander platform dan de iPhone moeten zijn, want volgens Apple’s SDK is VoIP via 3G niet toegestaan, behalve wanneer ze via SIP gerouteerd worden. Toch blijken SIP-applicaties als SipPhone en 12Connect ook alleen maar via Wi-Fi te werken.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.