EFF start nieuwe Amerikaanse lobby-actie om jailbreak legaal te houden

De Electronic Frontier Foundation is een lobby gestart om het jailbreaken van iPhones nog langer legaal te houden. Er was al een uitzondering op de DMCA gemaakt, maar die loopt binnenkort af.

ipad apps cydiaIn 2010 besloot het Amerikaanse Copyright Office dat het jailbreaken van smartphones geen overtreding was van de Digital Millennium Copyright Act. Daardoor werd het jailbreaken in de VS legaal verklaard. Maar de uitzondering die voor smartphones werd gemaakt loopt binnenkort af. Vandaar dat de Electronic Frontier Foundation (EFF) is begonnen met een nieuwe lobby.

Daarbij waarschuwen ze dat het jailbreaken van je iPhone binnenkort weer illegaal zou kunnen worden in de VS. Als het Copyright Office de eerdere verklaring niet verlengt, kan er nieuwe discussie ontstaan of mensen wel vrij zijn om te experimenteren met gekochte producten. De EFF is daarom een petitie gestart, waarbij ze de uitzondering voor het jailbreaken ook willen laten gelden voor tablets en gameconsoles.

Wil je zelf meehelpen, dan kan dat ook. De EFF is op zoek naar mensen die om bepaalde redenen afhankelijk zijn van een jailbreak, om duidelijk te maken dat jailbreaken nuttig is. De voorbeelden van nuttige jailbreaktoepassingen zijn trouwens dicht bij huis te vinden: iPhoneclub is afhankelijk van een jailbreak om realtime beelden van het iPhone-scherm te kunnen laten zien in iCulture Weekly. Apple heeft namelijk geen AirPlay-oplossing waarbij je meteen kunt zien welke knoppen worden aangeraakt. En collega Jan David van OMT moet jailbreaken om op afstand bepaalde functies op iPads in bibliotheken te kunnen beheren. Jailbreaken is dan ook niet meer iets voor hackers en nerds: toen het Chronic Dev Team de Absinthe A5-jailbreak uitbracht waren er binnen een dag meer dan 1 miljoen downloads. Ondertussen is al versie 0.3 uitgekomen voor Mac, Windows en Linux. Er zijn dan ook heel wat mensen die jailbreaken om zelf te kunnen bepalen welke software er op een iPhone of iPad wordt geïnstalleerd en dat is niet altijd de software die Apple goedkeurt in de App Store.

jailbreaking-is-not-a-crime

De campagne van de EFF is online te vinden en je hebt nog tot 10 februari de tijd om mee te helpen. De petitie is te vinden op jailbreakingisnotacrime.org, maar hou er rekening mee dat het hier alleen over de Amerikaanse situatie hebben. Apple heeft altijd volgehouden dat jailbreaken illegaal is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2012, 11:15
Categorieën Apple, Jailbreak
Onderwerp jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.