Eerste iPhone 4’s in handen van kopers

De iPhone 4 is gelanceerd in Nederland, België en diverse andere landen. Niet alles liep op rolletjes: Switch besloot de iPhone niet te verkopen en Belcompany kampte met kleine voorraden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

amin-iphoneDe iPhone 4 ging vandaag in de verkoop in meerdere landen en traditiegetrouw hebben we weer een bloemlezing van foto’s en ervaringen verzameld. Australië en Azië waren als eerste aan de beurt en vanochtend konden in Nederland en België de kopers zich aansluiten in de rij. Wie geluk had kon gewoon thuisblijven en kreeg de iPhone 4 gewoon door de koerier bezorgd. In Nieuw-Zeeland en Hong Kong liep de lancering niet zoals gepland: honderden klanten kwamen naar de winkels maar er bleek geen voorraad te zijn.

Veel mensen stonden in Nieuw-Zeeland al buiten de winkels te wachten, maar personeel van Vodafone NZ vertelde de wachtenden dat er geen iPhones waren binnengekomen en dat ze geen idee hadden wanneer ze wel zouden komen. Later op de middag waren er in een paar winkels wel iPhones te krijgen, maar die waren al snel weer uitverkocht. Bovendien mochten alleen Vodafone-klanten de toestellen kopen. Apple en Vodafone rolden ondertussen vechtend over straat en geven elkaar de schuld. Bij de lancering van de iPad ging het ook al mis in Nieuw-Zeeland: Apple weigerde te vertellen waar de iPad te koop zou zijn.

In Hong Kong was de situatie te vergelijken met Nederland: kopers konden wel registreren, maar moeten nog een paar weken wachten voordat ze de iPhone 4 in handen hebben. Toch hadden veel klanten verwacht dat ze meteen met een iPhone 4 naar huis konden gaan. In Singapore verliep de verkoop iets gestructureerder, omdat alleen klanten waren uitgenodigd die al van tevoren waren geregistreerd.

En in België? Kris maakte onderstaand filmpje van de mensen die in de rij stonden bij Mobistar in Hasselt:

In Nederland kregen veel kopers de iPhone gewoon via de koerier afgeleverd. iPhoneclub-lezer @aminozuur stond vanochtend al om 8:00 uur ingepland op de bezorglijst van de koerier en beloofde foto’s te sturen (die je hierboven en hieronder kunt zien):

amin iphone doos   amin iphone

Er waren ook veel mensen die via Belcompany of Belsimpel de iPhone 4 probeerden te bestellen. Niels zag dat gisteravond om 23:58 uur de Belcompany-site in de lucht ging en plaatse meteen zijn bestelling. Volgens zijn bestelbevestiging zal de bestelling binnen 1-3 dagen klaarliggen in het filiaal (maar misschien is het een standaardmelding en kan de wachttijd bij de iPhone 4 iets langer uitpakken).

Peter besloot zijn iPhone 4 in Genève te halen en stuurde onderstaande foto:

geneve iphone

Mischa plaatste op 9 juni bij Switch in België al een preorder voor de iPhone 4. Vanwege het vroege tijdstip dacht hij bij de eersten op de lijst te staan en rekende erop de iPhone vandaag al te ontvangen. Maar zoals veel Belgen intussen al hebben ontdekt: de vraag naar de iPhone 4 is zo groot dat Apple de vraag niet kan bijhouden. Switch heeft daarom besloten om de iPhone 4 niet in het assortiment op te nemen. Bestellen is niet mogelijk, totdat zeker is dat er op regelmatige basis toestellen binnenkomen. Dit is ook op de website van Switch te lezen. Dikke pech dus voor mensen die hun reservering bij Switch hadden geplaatst.

Bij Belcompany in Drachten zat een klant (die liever niet met naam genoemd wil worden) met een heel ander probleem: hij stond bovenaan de reserveringslijst maar kreeg toch geen iPhone 4. Bij navraag bleek dat er maar één iPhone voorradig was en dat die naar een eigen medewerker was gegaan “omdat hij al heel lang mocht verlengen”. De boze klant nam contact op met het hoofdkantoor van Belcompany en kreeg te horen dat er niet één maar twee iPhones beschikbaar zouden zijn. De tweede iPhone was vanochtend naar de eerste de beste klant gegaan, waarbij het personeel even was vergeten dat er ook nog mensen op een reserveringslijst stonden.

Wie besloten had de iPhone 4 via de voorinschrijving van T-Mobile te bestellen, had ook niet altijd succes, zoals we de afgelopen dagen in de reacties konden lezen. Mensen die op 20 juli tussen 8:00 en 11:00 uur ‘s ochtends een bestelling hadden geplaatst, kwamen er later achter dat hun reservering pas na 16:00 uur is verwerkt waardoor ze niet meegaan in de eerste ronde. Mensen die meegaan in de tweede zending iPhones krijgen naar verwachting volgende week bericht van AMP Logistics, maar dat betekent niet dat ze de iPhone ook op korte termijn zullen ontvangen. Tipgever Riekelt verzamelde deze informatie en raadt aan om op de orderstatus van T-Mobile te kijken hoe het met jouw bestelling staat. Je kunt ook de klantenservice bellen (nummer 1200, driemaal optie 2 kiezen).

Om niet al te deprimerend te eindigen: in Bergen op Zoom bleek de iPhone 4 wel gewoon voorradig. Tipgever Pascal ging naar de winkel en kreeg te horen dat er een kleine veertig op voorraad waren. Natuurlijk zijn er veel meer ervaringen van mensen die hun iPhone 4 al dan niet vandaag hebben gekregen. We zijn dan ook benieuwd hoe het in andere plaatsen in Nederland en België (of misschien wel daarbuiten) is verlopen.

Tot slot nog wat filmpjes van lanceringen in andere landen.

Een filmpje uit Wenen:

De website benm.at maakte een filmpje rond middernacht, waar in de Kärtnerstrasse in Wenen al een behoorlijke wachtrij stond:

Op de Strøget in Kopenhagen (Denemarken) waren de rijen ‘s nachts ook aardig lang:

In Rome schoof iedereen gezellig in het winkelcentrum Roma EST aan:

En een filmpje van Grafton Street in Dublin (Ierland):

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2010, 16:28
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone 4, lancering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.