Drukgevoelig touchscreen kan toekomstige iPhones slimmer maken

Een drukgevoelig touchscreen kan de iPhone slimmer maken, aldus een patentaanvraag van Apple. De iPhone zou onbedoelde taps herkennen.

iPhone touchscreenHarder of zachter op het touchscreen tappen zou bij een toekomstige iPhone wel eens zin kunnen hebben, zo blijkt uit een nieuwe patentaanvraag van Apple die vandaag openbaar is gemaakt. In het patent wordt beschreven hoe minstens drie druksensoren worden gebruikt om te bepalen hoe hard je op het scherm duwt. Op basis hiervan kan een iPhone zien waar je exact hebt gedrukt, zodat aanrakingen beter door het scherm worden opgepikt en onbedoelde taps en swipes niet worden geregistreerd.

Het druksysteem wordt volgens Apple gebruikt om te zien waar je het scherm aanraakt en dient als toevoeging op bestaande touchscreentechnologie. Het systeem kan daarom bijvoorbeeld naast bestaande iPhone-schermen worden gebruikt. Apple lijkt met het patent daarom de ideeën achter capacitieve en resistieve touchscreens te combineren: je iPhone blijft minstens net zo aanraakgevoelig als hiervoor, maar kan ook op andere manieren aanrakingen registreren.

Volgens Apple kan de druk van een aanraking worden gebruikt om te bepalen hoe een tap bedoeld is. Een zeer lichte aanraking wordt op deze manier bijvoorbeeld geregistreerd als een ongeluk en wordt niet doorgegeven aan iOS. Het systeem beperkt zich niet tot het scherm, waardoor een tap op de rand van het touchscreen ook beter wordt geregistreerd. Het systeem vertelt een iDevice ook of er wellicht een handpalm op het scherm rust die niet geregistreerd hoeft te worden.

Net als bij andere Apple-patenten is het nog de vraag of de beschreven technologie ook daadwerkelijk op korte termijn wordt gebruikt. Het is duidelijk dat Apple de drukgevoelige touchtechnologie heeft onderzocht in juli 2012, toen de patentaanvraag origineel werd ingediend. Er is echter een prima mogelijkheid dat de plannen inmiddels in de ijskast zijn gezet. Dat Apple al langer nadenkt over de mogelijkheden van een drukgevoelig scherm mag in ieder geval duidelijk zijn: we schreven in 2007 al over een patent over een grotendeels gelijke technologie van Apple, waarin het systeem werd gebruikt om bijvoorbeeld een dikkere stip te maken in een teken-app als je harder drukt.

Appleinsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2014, 14:59
Categorie iDevices
Onderwerpen patenten, touchscreen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.