Cydia Store: hoe denken iPhone-ontwikkelaars hierover?

Hoe denken iPhone-ontwikkelaars over de lancering van de Cydia Store? Wij vroegen een aantal ontwikkelaars naar hun opinie. Goede concurrentie voor de App Store of niet?
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

iPhone developing XcodeHet kan niemand ontgaan zijn dat de App Store concurrentie krijgt van Cydia. De Cydia Store is inmiddels live en dat heeft niet alleen impact voor gebruikers. Ook ontwikkelaars hebben voortaan een extra distributiemethode voor hun betaalde applicaties. iPhoneclub.nl stelde daarom afgelopen nacht (via Twitter) een aantal iPhone-ontwikkelaars de volgende vraag: “Wat is je mening als ontwikkelaar over de aanstaande komst van de Cydia Store?”.

De eerste reactie(s) ontvingen we van @kdbdallas, ontwikkelaar van een aantal jailbreak-applicaties, zoals iSteamy, Mobile RSS en Mobile TextEdit (website: Code Genocide):

Not a big deal. I have been selling apps through Cydia for over a year already. Those that want to charge already do. It just might make the process more streamlined instead of everyone doing their own thing. Doesn’t really effect the App Store

Op mijn vervolgvraag of de Cydia Store er toe zal leiden dat jailbreak-ontwikkelaars wellicht nu massaal geld gaan vragen voor hun applicaties:

It might make some start charging as they won’t have to roll their own code. If anything it will be fart apps galore! 🙂

Een zeer uitgebreide reactie kregen we van Jelle Prins (@jelleprins); een van de ontwikkelaars van Moop.me, bekend van iNap, Lyrics (nog niet beschikbaar) en File Info.

Zoals beloofd een stukje over de alternatieve Cydia Store! Ik ben best benieuwd wat deze gaat bieden en teweeg gaat brengen!

Note vooraf: ik heb mijn eigen iPhone nog nooit gejailbreakt, en ik heb maar enkele keren met een gejailbreakte iPhone gespeeld. Mijn ervaring op dit gebied is dus summier. Ik ben wel van plan om binnenkort te gaan experimenteren met jailbraken wanneer ik een 2e iPhone ontvang (haha, luxepositie, maar we hadden er hier meerdere nodig voor een project)

Toen de iPhone uitkwam heb ik een gepassioneerde speech gehouden over de revolutie die er naar mijn mening aan zat te komen. Computergebruik verplaatst zich voor een deel naar de ‘telefoon’ en nieuwe informatielevels bereiken ons via verschillende mobiele applicaties. De iPhone is om verschillende redenen een katalysator van deze veranderingen.

Niets dat de iPhone doet werd niet al eerder door andere telefoons gedaan. Het revolutionaire aan de iPhone is het aantal devices in omloop en het feit dat een iPhone veel meer wordt gebruikt dan een smartphone van een gemiddelde concurrent. Dit is allemaal te danken aan de verbeteringen in o.a. het gebruiksgemak die Apple heeft toegevoegd, en de Appstore is daar een van de belangrijkste voorbeelden van.

De grote groep gebruikers die enthousiast gebruik maken van hun telefoon, plus de relatief makkelijke mannier van ontwikkelen en distribueren van applicaties onder deze miljoenen gebruikers zorgt ervoor dat het platform extreem aantrekkelijk is voor ontwikkelaars. Nog niet eerder kon je als kleine ontwikkelaar zo makkelijk een gigantisch publiek bedienen. Deze effecten versterken elkaar uiteraard en zorgen zo voor een opwaartse spiraal.

Echter, de Appstore is helaas nog niet ideaal voor developers. Apple is zeer onduidelijk over de acceptatieprocessen die het hanteert. Moop.Me heeft Lyrics al 2 maanden in de wachtrij staan, de Centraal Beheer-/Achmea-applicatie die mede werd ontwikkeld door Joris (red: Kluivers, zie hieronder) is afgekeurd en File Info heeft verschillende keren last gehad van het trage reviewbeleid van Apple. Feitelijk hebben we te maken met een omgekeerde wereld waarbij er eerst vol geïnvesteerd dient te worden in ontwikkeltijd (kosten programmeurs, designers etc.), om vervolgens afhankelijk te zijn van Apple’s zegening.

De indeling van de Appstore is naar mijn mening ook niet ontworpen voor het grote aantal applicaties (25.000+?) dat nu beschikbaar is. Het succes van de Appstore heeft in de begin maanden een hype veroorzaakt waarop veel goudzoekers zijn afgestormd. Met simpele applicaties kon een bak met geld verdiend worden. Kon, want ik denk dat door het overweldigende aanbod we nu steeds meer een selectie van de echt goede apps voorbij zullen zien komen. Of er ook juweeltjes ondergesneeuwd raken zullen we moeten afwachten.

Enige tijd geleden stelde ik via Twitter de machtige positie van Apple ten opzichte van de App Store ter sprake. Ik vroeg de community of deze selectie aan de poort niet enigszins gezien kon worden als het misbruik maken van een monopoliepositie. Zei Steve Jobs niet dat enkel porno en ‘virussen’ zouden worden geweerd? Apple heeft al meer dan eens applicaties geweigerd om hele andere redenen.

Ik werd al snel gewezen op de alternatieve aanstaande Cydia Store. Een mogelijk alternatief zou de monopoliepositie toch doorbreken? Dit valt naar mijn mening nog te bezien; je moet je iPhone eerst jailbraken, voor velen een grote stap en jailbraken wordt door Apple niet gewaardeerd.

Toch zal het succes van de Cydia Store weer enigszins afhankelijk zijn van dezelfde factoren, hoe makkelijk hebben mensen straks een alternatief voor de App Store draaien? Hoe makkelijk wordt het om je telefoon te jailbraken, applicaties te kopen en te betalen via de Cydia Store, en vervolgens te installeren? Vertrouwen gebruikers de Cydia Store genoeg om deze betalingsgegevens te verstrekken, een backup van hun aankopen te bewaren en hun telefoon virusvrij te houden?

Wanneer de markt van Cydia-gebruikers groot genoeg wordt dan zal deze ook weer meer developers aantrekken. Dit zullen o.a. developers zijn die zich nu beperkt voelen door de legale store waarbij gecontroleerd wordt op achtergrond processen, hacks e.d. of ‘stoute’ content. Voor Android zijn er naar mijn mening nu al veel meer innovatieve applicaties beschikbaar/in ontwikkeling, puur omdat de developer niet geremd wordt door beperkingen waarmee een on-gejailbreakte iPhone kampt. Dergelijke innovatieve applicaties zouden de Cydia Store voor mij als gebruiker aantrekkelijk maken.

Een alternatief voor de Appstore is naar mijn mening dan ook een goede ontwikkeling. Laten we maar zien wat er van komt en hoe groot de Cydia-markt wordt. Laten we echter niet vergeten dat het juist de centrale marktplaats is die de iPhone mede zo aantrekkelijk heeft gemaakt voor gebruikers en ontwikkelaars. Laten we hopen dat Apple lering trekt en de eigen regels versoepelt waardoor de Cydia Store uiteindelijk overbodig wordt.

Ook Layton Duncan (@polarbearfarm) van Polar Bear Farm, een van de eerste ontwikkelaars die actief met iPhone-development bezig is gegaan (onder meer bekend van de video-opnametool Showtime, Search en AppFlow), heeft een iets langere reactie via e-mail gestuurd. Zij zijn overigens nu exclusief voor de App Store aan het ontwikkelen en brengen geen jailbreak-applicaties meer uit.

Just some comments and thoughts on the proposed Cydia Store.

We were the first iPhone developer to charge for our jailbreak software when we started out in October ’07. One of the issues we always had was around the payment and license control process. It was a horrible experience for our customers, involving PayPal on the iPhone, entering license codes etc. While we tried to make it as painless as possible, it was still a horrible process. When Apple launched the App Store, we made a conscious decision to stop distribution of our jailbreak apps, for a couple of reasons: first to maintain relations with Apple, and secondly it promised a seamless payment and licensing system for customers. If the proposed Cydia Store can provide jailbreak developers with a similar customer experience then that’ll be great for developers who are still writing for jailbreak.

The big thing that jailbreak has going for it, is the community. The majority of developers and customers share a true passion for the platform, that’s something which is relatively rare to find in the App Store.

Ook van Joris Kluivers (@kluivers), een van de andere ontwikkelaars bij Moop.me ontvingen we een e-mail met zijn visie op de Cydia Store en Cydia-/jailbreakapplicaties in het algemeen:

De iPhone is een totaalproduct, een combinatie van hardware en software waar door Apple de mogelijkheid is gegeven om extra functionaliteiten (apps) aan toe te voegen. Veel mensen verwachten dat het een compleet open systeem is omdat er dan toevallig een versie van OS X draait op de telefoon. Ik zie de iPhone niet als een open platform maar meer als een systeem zoals de PS3 of Xbox.

Juist de controle door Apple zorgt voor de juiste gebruikerservaring, enige betrouwbaarheid en de juiste veiligheid. Bekijk de gemiddelde app in Cydia: deze zien er meestal niet uit (helaas zijn ook sommige App Store-applicaties gruwelijk vormgegeven). Daarnaast weet ik niet hoe het zit met bijvoorbeeld de veiligheid: App Store-apps draaien in een sandbox, hoe zit dat bij Cydia?

Hoewel ik redelijk tevreden ben met het App Store-beleid is het systeem natuurlijk verre van perfect. Ook ik heb met verschillende apps meegemaakt dat deze om vage redenen werden afgekeurd. Lyrics bijv. is nog steeds niet goed- of afgekeurd en staat nu al meer dan 3 maanden te wachten. Apple kan veel verbeteren door meer openheid te geven, of tenminste vragen van developers te beantwoorden.

In kort: ik zie de noodzaak nog niet in om zelf Cydia te installeren en zal voorlopig daarom ook geen apps in de Cydia Store publiceren.

Tot slot twee korte reacties van Dennis Stevense (@naquah), die iedereen kent als de ontwikkelaar van Trein en Steven Troughton-Smith (@stroughtonsmith), ontwikkelaar van onder andere de jailbreakapplicaties Mobile Stacks, Lights Off, Speed en Doom (samen met ZoTTD):

Ben geen jailbreaker. Ik denk dat een beter betalingsproces (Cydia Store) niets verandert.
Ik wil nog wel toevoegen dat het jammer is dat de Cydia Store nodig is; Apple moet z’n reviewproces nodig bijstellen.

I haven’t investigated enough about it yet, but I don’t think it’s an option for my jailbreak work (Apple could come after me) =)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:32
Categorieën Achtergrond, Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.