Controleer of je staar hebt en voorkom blindheid met je iPhone

Onderzoekers hebben een systeem ontwikkelt om cataract, ook wel grijze staar genoemd te constateren met je iPhone. Een accessoire wordt over het touchscreen geplaatst, waarna de patient zijn oog daarin plaatst. Hij ziet verschillende vormen en kleuren voorbij komen, die hij vervolgens moet associëren. Op basis van zijn waarnemingen bepaalt het systeem of de ogen in orde zijn.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Catra System helpt met het constateren van Cataract, ook wel grijze staar.We hebben het op iPhoneclub wel vaker gehad over medische apps, maar hierbij ging het vooral om digitale verzamelboeken van symptomen. Nu kan je iPhone ook gebruikt worden om een aandoening te vinden. Onderzoekers aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een accessoire voor de iPhone (en andere smartphones) ontwikkeld die in combinatie met een app helpt met het vinden van staar.


De techniek helpt met het detecteren van Cataract, ook wel grijze staar genoemd. Hierbij zorgt een vertroebeling op de lens van je oog ervoor dat je minder goed ziet. Om deze oogaandoening te constateren wordt er normaal gebruik gemaakt van een speciale lens, maar met MIT’s CATRA System is het mogelijk dit op je smartphone te doen. De patient plaatst het accessoire op het scherm, waarna hij of zij kleuren en vormen te zien krijgt. Op basis van zijn waarnemingen ziet het systeem of er sprake is van de oogaandoening.

De materialen voor het accessoire zijn gewoon in de winkel te krijgen en bij elkaar niet te duur. Dit maakt het systeem vele malen goedkoper dan de huidige alternatieven, zelfs als je de smartphone erbij rekent. Vooral in derdewereldlanden zouden ze hier baat bij kunnen hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2011, 21:06
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen blind, oorlog
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.