Chinezen innoveren met shanzhai iPhone: van aansteker tot dual-SIM

Eén op de vijf toestellen die in China worden gemaakt, is een neptoestel. Deze shanzhai-telefoons zijn ook populair bij mensen die een kloon van de iPhone zoeken en ze bevatten soms meer functies dan het origineel.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

huaweiDe productie van neptelefoons is een lucratieve business in China. De zogenaamde shanzhai iPhones liggen voor 600 tot 1.200 yuan in de winkel, terwijl je voor een echte iPhone rond de 4.000 yuan moet betalen. De fabrikanten die dergelijke namaaktelefoons op de markt brengen benadelen daarmee niet alleen grote merken als Apple en Nokia, maar ook de lokale Chinese bedrijven.

Toch is het niet alleen simpele namaak: de klonenmakers verzinnen wel degelijk nieuwe functionaliteit, zoals dual-simkaartslots, extra luide speakers of een ingebouwde sigarettenaansteker. Karl Weaver, business development manager bij Newport Technologies, vindt dat de klonenmakers wel degeijk creatief zijn: “Sommige shanzhai-producten hebben betere functies en functionaliteit dan het originele product”. Nagemaakte iPhones hebben een interface die overeenkomt met de iPhone, maar soms met een afwijkende spelling zoals AIphone of iPhne.

Van de 750 miljoen mobiele telefoons die afgelopen jaar in China werden gemaakt is één op de vijf (zo’n 150 miljoen) een shanzhai-telefoon. De meeste worden binnen China verkocht en ze danken hun naam aan de shanzhai-industrie in Shenzhen, een stad in het zuiden van China waar niet alleen klonen maar ook de originele iPhones uit de fabriek rollen. Omdat de gevestigde toestelmakers ook hun spullen in Shenzhen laten produceren is het gemakkelijker om neptoestellen te maken.

Het toestel op de foto hierboven is trouwens van een ‘nette’ Chinese toestelfabrikant: Huawei.

Via: Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 21:14
Categorie iDevices
Onderwerp china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.