Capptivate maakt archief van mooie app-animaties

Captivate is een website die appdesign en animaties van iPhone-apps wil vastleggen, zodat anderen ervan kunnen leren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

capptivate iphone appsIn de vijf jaar dat de App Store bestaat zijn er heel wat apps verdwenen of radicaal van uiterlijk veranderd. Capptivate is een website die een archief van oude apps wil aanleggen, zodat ze voor het nageslacht bewaard blijven. Een soort museum van apps dus, maar dan alleen voor apps met mooie en bijzondere effecten en animaties.

Zodra een iPhone-app een update krijgt, verdwijnt de oude versie. Je kunt wel een oude versie van een iPhone- of iPad-app bewaren, zoals onze Tip van de Dag van gisteren liet zien. En met screenshots kun je ook het uiterlijk van een app weer voor de geest halen. Maar juist de animaties en de werking van de app kun je daar niet uit afleiden. Capptivate probeert dat vast te leggen, met vijf seconden durende video’s van apps inclusief overgangen en animaties. De website is gemaakt door Alli Dryer, strateeg bij het Texaanse bedrijf Bottle Rocket Apps. Je kunt zoeken op basis van soort beweging, cameratechniek (zoals parallax) of simulaties (zoals bounce). Het idee ontstond toen Dryer aan klanten wilde uitleggen hoe een bepaalde app eruit ziet en hoe je van het ene scherm naar het andere beweegt. Een effectje dat zonneklaar in je hoofd zit, breng je niet zomaar over op klanten.

De catalogus van animaties die Dryer maakte veranderde al snel in een online naslagwerk, die overigens nog lange niet compleet is. Er staan enkele tientallen apps in, een superkleine selectie als je bedenkt dat er 900.000 apps zijn. Het bevat alleen iOS-apps en alleen apps die Dryer bijzonder genoeg vindt. En omdat het maken van de appfilmpjes erg arbeidsintensief is, schiet het ook niet erg op. Zoek je een app met parallax-effect? Dan heb je DIY, Letterpress en Yahoo! Weather als inspiratie. Maar ook DerbyMe, Path en CityGuides.

Hieronder zie je een overzicht van de app Lunchbox:

lunchbox

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2013, 11:25
Categorie Apps
Onderwerp apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.