Blendle komt toch als app naar iPhone en iPad

Blendle komt als app naar iPhone en iPad. Het platform waarin je betaalt voor losse krantenartikelen zou eerst alleen als website komen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Blendle als app naar iPad en iPhoneDe oprichters van de nieuwssite Blendle gaan toch aan de slag met het ontwikkelen van apps. Dat melden oprichters Alexander Klöpping (@AlexanderNL) en Marten Blankesteijn (@blankesteijn) in een interview met iCulture. Blendle is één van de nieuwe Nederlandse initiatieven om losse artikelen uit verschillende kranten en tijdschriften te kopen. De dienst zou aanvankelijk alleen als website verschijnen. Maar nu de website bijna af is, ligt een aparte app voor iPhone en iPad toch in het verschiet.

In Blendle kan je door verschillende kranten en tijdschriften bladeren op zoek naar interessante artikelen, die je ter plekke kan lezen tegen een kleine betaling. Zo kost een artikel van NRC bijvoorbeeld 10 cent en de Volkskrant 25 cent. Het bedrag gaat van je tegoed af dat je op Blendle zet. Waarom nu toch in appvorm? Klöpping:

Oorspronkelijk wilden we de strategie van de Financial Times volgen: geen apps, maar een zo goed mogelijke webapp in de browser. Daar zijn veel redenen voor. Maar hoe hard je ook werkt aan een webapp op tablet en telefoons: het werkt nooit écht perfect. En daar streven we, ondanks dat we een klein clubje zijn, wel naar. Daarom gaan we ons best doen apps te maken waar we trots op zijn.

Op de website van Blendle is al enige tijd te lezen dat Blendle alleen in je webbrowser draait en dus niet verkrijgbaar is als app. Als argument wordt aangevoerd dat het ‘net zo makkelijk werkt’ en dat ‘artikelen goedkoper zijn’ zonder tussenkomst van een app. Dat kan ermee te maken hebben dat Apple 30 procent pakt van elke in-app aankoop die wordt gedaan in een app op de iPhone en iPad. Blankesteijn is echter erg gecharmeerd van het betaalmodel van iTunes:

iTunes is ons voorbeeld: we willen dat artikelen kopen net zo makkelijk is als het kopen van een app, of liever nog iets makkelijker. Eén druk is genoeg. Wat ik zelf als consument heel fijn vind is ‘automatisch opwaarderen’ aan zetten. Dan koppel je één keer je bankrekening en hoef je nooit meer betaalhandelingen te verrichten.

De oprichters kunnen nog niet zeggen wanneer Blendle op de iPhone of iPad uitkomt. Wel verschijnt de app vermoedelijk nog eerder op Android. Voor de vraag of de prijs van artikelen anders wordt omdat Apple 30 procent pakt, lijkt het ook nog te vroeg. Blankesteijn: “We kunnen nog niet zeggen wanneer de app af is en welk device eerst aan de beurt is.”

De komende anderhalve maand worden de eerste vroege inschrijvers toegelaten tot de website van Blendle. De Nieuwe Reporter schreef al een recensie over Blendle.

Trend: betalen per artikel

Het uitbrengen van een applicatie op onder andere iPhone en iPad kan Blendle wel eens onderscheiden van andere initiatieven die je willen laten betalen per artikel. Alternatief Myjour valt bijvoorbeeld niet te bedienen vanuit een app voor iPhone of iPad. Aan die concurrent zijn op NRC na geen grote namen van kranten en tijdschriften verbonden. Je abonneert je in plaats daarvan op nieuwe artikelen van vakbladen of individuele auteurs. Concurrent eLinea met onder andere artikelen uit NRC, HP/De Tijd, Panorama en talloze andere grote tijdschriften, laat je afrekenen per artikel óf oneindig lezen voor een vast bedrag per maand, maar beschikt eveneens niet over een gerichte app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:25
Categorie Uncategorized
Onderwerpen blendle, journalistiek, kranten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.