Betaalde ‘officiële’ unlock via derden mogelijk zonder jailbreak

Op diverse plaatsen op Internet wordt sinds kort de mogelijkheid geboden om de iPhone 3G, iPhone 3GS en iPhone 4 ‘officieel’ te laten unlocken. Het resultaat van de procedure is een iPhone die factory unlocked is.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4 unlockOp diverse plaatsen op internet wordt de mogelijkheid geboden om de iPhone 3G, iPhone 3GS en iPhone 4 ‘officieel’ te laten unlocken. Het resultaat van de procedure is een iPhone die factory unlocked is. Mogelijk gaat het om een medewerker die toegang heeft tot de database van Apple die tegen betaling grote aantallen iPhones laat unlocken. Ondanks de schimmige achtergrond van de unlock, is deze te prefereren boven de Gevey TurboSim die misbruik maakt van het noodnummer 112.


Eén van de eersten die recent de mogelijkheid aanbood om een iPhone op deze wijze te laten unlocken is @SuperPaddyNL. Uit een tijdelijke pagina blijkt het unlocken van een iPhone 3G, iPhone 3GS of iPhone 4 een dure aangelegenheid te zijn: $174 (circa €120). Eerder zou onder andere de website imeilocks al op een kleinere schaal dergelijke unlocks hebben uitgevoerd. Uit het feit dat het unlocken plaats vindt via iTunes blijkt dat het niet om een hack gaat, maar dat er sprake is van een ‘officiële’ unlock. Naast de relatief bekende verkopers van unlocks zijn er ook veel kleinere websites die vaak alleen een iPhone-unlock op hun website aanbieden en hetzelfde resultaat beloven, maar die gebruikers in de praktijk oplichten, dus wees gewaarschuwd.

“Unlock Complete. Congratulations, your iPhone has been unlocked. To set up and sync this iPhone, click Continue.”

Normaliter ontvangt een gebruiker met een officiële unlock via iTunes bij elke herstelactie een authenticatie token voor de unlock. Het is goed mogelijk dat Apple op zal treden tegen dit grootschalige misbruik van hun database. Een iPhone die ‘officieel’ simlockvrij is gemaakt via een derde zou in dat geval weer simlocked kunnen worden, wanneer het toestel hersteld wordt via iTunes (bijvoorbeeld bij het updaten naar een nieuwe firmwareversie). Met behulp van SAM kun je de authenticatie token opslaan via de optie Backup Activation, zodat herstellen met een custom firmware mogelijk zou blijven.

Terwijl het iPhone Dev Team andere methoden om de recentere basebandversies te unlocken onderzoekt, wordt door het team ook een brute force aanval op de unlockcode uitgevoerd waarmee een toestel ‘officieel’ te unlocken is. Als deze aanval succesvol blijkt zou dit tot hetzelfde resultaat moeten leiden als de unlockcodes die nu via de genoemde sites worden aangeboden, maar dan zonder de schimmige achtergrond en zonder extra kosten. Toestellen die in Nederland bij T-Mobile zijn gekocht kunnen overigens ook officieel simlockvrij gemaakt worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.