Belgische verbod op koppelverkoop op Europese agenda

De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie is van mening dat het Belgische verbod op koppelverkoop niet is toegestaan. Minister Van Quickenborne wil meteen in actie komen.

iphone_belgieBelgen hebben een haat/liefdeverhouding met het verbod op de koppelverkoop. Enerzijds houden ze daardoor maximale keuzevrijheid, anderzijds houdt het ook beperkingen in: terwijl de Nederlanders met hun gloednieuwe iPhone 3G liepen te pronken moesten de Belgen wekenlang wachten tot er eindelijk voldoende voorraad was. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg meent nu, dat het Belgische verbod op koppelverkoop in strijd is met de Europese regelgeving.

Bij koppelverkoop is de koper van een product verplicht om een ander product (of dienst) aan te schaffen. Zo kun je in Nederland officieel gezien alleen een iPhone 3G kopen als je gelijktijdig een tweejarig abonnement bij T-Mobile afsluit. In België is zoiets niet mogelijk: de strenge wetgeving verbiedt dat.

Advocaat-generaal Verica Trstenjak van het Europese Hof van Justitie kreeg twee klachten doorgestuurd van de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Volgens haar is het Belgische verbod op koppelverkoop op twee punten strijdig met Europese regels: de vrijheid van dienstverrichting en de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken. Het advies van de advocaat-generaal heeft niet meteen consequenties, maar het Hof van Justitie kan er bij uitspraken wel rekening mee houden.

Vincent Van Quickenborne (Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen) wil meteen werk maken van een aangepaste wet. Hij was altijd al voorstander van afschaffing.

Via: deredactie.be
Tipgever: Truckdiver

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2008, 21:00
Categorie Providers
Onderwerpen belgische apps, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.