AT&T gaat 3G-netwerk uitbreiden voor 2e generatie iPhone

AT&T kocht deze week een stuk van de 700 MHz frequentieband en is van plan om het 3G-netwerk fors uit te breiden. Bezitters van een roze Apple-bril denken dat het met de 3G iPhone te maken heeft.

AT&T gaat 3G netwerk uitbreiden en koopt 700 MHz spectrumOK, we weten niet of er een direct verband is tussen de komst van de 3G iPhone en de plannen van AT&T om in 2008 het huidige 3G-netwerk flink uit te breiden. In de VS is er nog lang geen sprake van landelijke UMTS-dekking; AT&T kondigt nu aan dat ze 3G-dekking in 80 extra steden gaan aanbieden. Als de uitbreiding gereed is, zijn de 100 grootste Amerikaanse steden voorzien van 3G. Daarnaast zullen in de rest van het land 1.500 extra 3G-masten worden neergezet. Maar Amerikaanse iPhone-gebruikers kunnen ook alvast uitkijken naar AT&T’s recente aankoop van de 700 MHz-frequentieband.

AT&T kreeg deze week toestemming van de FCC om 12 MHz spectrum in de 700 MHZ-frequentieband te kopen. AT&T betaalde er 2,5 miljard dollar voor en gaat het waarschijnlijk gebruiken voor UMTS/HSDPA. Volgens Informationweek hebben iPhone-gebruikers die klagen over trage EDGE-snelheden eindelijk iets om naar uit te kijken – maar dan zullen ze wel een nieuw toestel moeten aanschaffen. Nu zitten ze nog vast aan snelheden van 50 tot 110 Kbps terwijl het nieuwe netwerk 3,6 Mbps kan leveren. De 700 MHz-frequentieband heeft als voordeel dat de golven makkelijk door muren kunnen gaan en dat er relatief weinig basisstations (masten) nodig zijn.

Maar het kan nog wel even duren voordat het nieuwe netwerk gerealiseerd is. In de tussentijd kunnen AT&T-gebruikers uitkijken naar de uitbreiding van het 3G-netwerk. Op dit moment kun je alleen in de grote steden gebruikmaken van 3G. In 13.000 kleinere plaatsen en langs de snelwegen is alleen EDGE beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2008, 13:14
Categorie iDevices
Onderwerpen 3G, frequentie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.