Apple wil patentzaak heropenen en Samsung-toestellen verbieden

Apple wil de patentzaak tegen Samsung heropenen en wil een verbod op Samsung-toestellen. Terwijl beide bedrijven eerder aan een schikking werkten.

tim-cook-apple-courtApple heeft na een jury-uitspraak eerder deze maand, opnieuw een klacht ingediend over patentinbreuk door Samsung-toestellen. Gisteravond lokale tijd vroeg Apple een verbod aan op Samsung-toestellen die inbreuk maken op patenten van het bedrijf. Ook verzoekt Apple om de rechtszaak, waarin Samsung schuldig werd bevonden en $119 miljoen schadevergoeding moet betalen, te heropenen. Samsung had volgens de jury drie van de vijf patenten van Apple geschonden. Apple moest ook met de billen bloot: zij hadden volgens de jury één patent van Samsung overtreden.


In de rechtszaak eiste Apple aanvankelijk 2,2 miljard dollar, eigenlijk nog een schijntje vergeleken met de vermoedelijke schade die Apple heeft geleden. De nieuwe klacht van Apple heeft betrekking op nog meer Samsung-toestellen. Daarom vindt Apple dat de schadevergoeding hoger zou moeten liggen. Bovendien moet er een verbod komen op de toestellen, al zal dat geen grote impact hebben. Rechter Judy Koh, die eerder een verbod weigerde, zou haar besluit kunnen herzien. Maar ook dan zou Samsung makkelijk om de patent-eisen heen kunnen werken. Er loopt momenteel al een importverbod voor Samsung-toestellen vanwege twee patenten, waaronder het ‘Steve Jobs-patent’. Maar die heeft feitelijk geen gevolgen voor Samsung, omdat de handelsorganisatie ITC Samsung toch de mogelijkheid geeft om de toestellen in de handel te brengen. Bovendien gaat het vaak om oudere toestellen, omdat rechtszaken zoals deze een lange doorlooptijd hebben, waarbij meerdere getuigen moeten worden gehoord.

Dat Apple nu een verbod op Samsung-toestellen aanvraagt en bovendien de rechtszaak wil heropenen, is in tegenspraak met eerdere berichten, waarin de indruk werd gewekt dat beide bedrijven toewerken naar een schikking. Apple en Google begroeven kortgeleden al de strijdbijl en beloofden samen te werken aan de hervorming van het Amerikaanse patentenstelsel. De nog lopende rechtszaken van Apple over Motorola-patenten mochten komen te vervallen, hebben Apple en Google laten weten aan de Amerikaanse rechtbank. Tussen Apple en HTC werd al eerder een wapenstilstand afgesproken.

In Nederland werd onlangs nog een uitspraak gedaan in een nog lopende rechtszaak tussen Apple en Samsung. Samsung verloor daarbij het hoger beroep in een zaak tegen Apple.

Hieronder kun je het document inzien, dat Apple deponeerde bij de rechtbank:

Apple JMOL for Retrial

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.