Apple wijzigt regels over iPhone-statistieken

Apple probeert mogelijk analysediensten zoals Flurry en Distimo het leven zuur te maken. In de nieuwe overeenkomst bij de SDK stat dat je geen gegevens aan derden beschikbaar mag stellen.

analyticsIn de licentieovereenkomst van iPhoneOS 4 zijn al een paar verrassende ontdekkingen gedaan, zoals het verbod op crossplatform-compilers. Nu is er weer een nieuwe clausule ontdekt waardoor bedrijven als Flurry en Distimo het lastig kunnen krijgen: ontwikkelaars mogen niet langer gegevens beschikbaar stellen aan derde partijen en ze mogen ook geen software van derden gebruiken die dergelijke gegevens verzamelt. Bij Flurry bouwen ontwikkelaars een stukje code in, zodat anonieme statistieken over type apparaat, applicatiegebruik en dergelijke worden geregistreerd. De Flurry-tracking komt vaak voor in gratis applicaties die bij het opstarten om je huidige locatie vragen, terwijl dat voor het gebruik van de applicatie niet strikt noodzakelijk is.

De Flurry-tracking leverde regelmatig interessante wetenswaardigheden op: zo werd de iPad al in de statistieken van Flurry aangetroffen voordat het apparaat officieel was aangekondigd. Straks is dat misschien voorbij.

De clausule in de ontwikkelaarsovereenkomst luidt:

Device Data may not be provided or disclosed to a third party without Apple’s prior written consent. Accordingly, the use of third party software in Your Application to collect and send Device Data to a third party for processing or analysis is expressly prohibited.

De term ‘Device Data’ kan echter van alles betekenen, dus misschien valt het allemaal nog mee. Het Nederlandse bedrijf Distimo zegt er niet door te zijn getroffen: de Distimo Monitor is niet afhankelijk van een third party API. Ook denken ze dat Apple het gebruik van diensten die wel met een API werken niet zal verbieden, zolang Apple zelf dergelijke app-analysestatistieken niet levert. Ontwikkelaars hebben daar behoefte aan, omdat ze willen weten hoe goed hun applicaties presteren ten opzichte van de concurrentie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2010, 22:35
Categorie Apps
Onderwerpen analyse, distimo, flurry, sdk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.