Apple twijfelt over openstellen iPhone voor derden

Gisteren vond een vergadering van Apple-aandeelhouders plaats. Daarin werd gesproken over een splitsing van aandelen, videoverhuur in iTunes en het openstellen van het besturingssysteem aan derden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

aapl stockApple hield gisteren een aandeelhoudersvergadering. Daar werd gezegd dat de iPhone op schema ligt voor juni, maar ook dat er een nieuwe functie in iTunes bij komt: videoverhuur. Door het enorme succes van Apple speelt er ook nog een ander probleem: de aandelen worden teveel waard.

Er werd gisteren vooral gesproken over de aandelen van Apple. Het aandeel van Apple ligt nu iets boven de $100, terwijl het begin dit jaar nog rond de $95 lag (zie plaatje). De verwachting is dat de koers nog wel flink zal stijgen. Meestal kiest een bedrijf ervoor om in zo’n geval de aandelen te splitsen, zodat ook kleine beleggers het aandeel kunnen blijven kopen. Maar er zijn ook bedrijven die dat niet doen: Google bijvoorbeeld. Het aandeel Google stond ooit boven de $500 en schommelt nu iets boven $450. Wil je als student of scholier één aandeel Google, dan zul je een behoorlijke spaarpot moeten meenemen. Gene Munster, senior analist bij Piper Jaffray, verwacht dat Apple ook nog wel even zal wachten. De komende maanden verwacht hij geen splitsing.

Gelukkig was er ook nog interessanter nieuws te horen op de aandeelhoudersvergadering: de videoverhuur komt waarschijnlijk rond 2008 in iTunes beschikbaar. En er was natuurlijk ook nieuws over de iPhone: mensen die op dit moment nog geen AT&T-abonnement hebben en van hun oude contract af willen, zullen de boete om hun oude contract te beëindigen, zelf moeten betalen. Voor ons niets nieuws, maar blijkbaar is het in de VS ook wel gangbaar dat de nieuwe provider meebetaalt aan zo’n afkoopsom.

Een ander interessant punt, is dat Apple nog steeds niet heeft besloten of de iPhone open wordt gesteld voor software van derden. Jobs gaf toe dat hij nog steeds twijfelt: er is veel kritiek op het gesloten besturingssysteem, omdat de iPhone daardoor onbruikbaar is voor zakelijke gebruikers, die ook toegang willen hebben tot hun bedrijfsapplicaties. Maar als Apple het helemaal open zet zijn ze de greep op het apparaat kwijt. En we weten dat Apple het liefst alles in eigen hand houdt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2017, 17:25
Categorie Apple
Onderwerp abonnementen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.