‘Beats-overname toch deze week, maar voor lagere prijs’

Apple gaat deze week toch de Beats-overname aankondigen, maar voor een lager bedrag: 3 miljard dollar.

beats-iovine-dr-dreDe Beats-overname gaat deze week gewoon door. De prijs die Apple betaalt zal echter lager zijn dan de eerder genoemde 3,2 miljard dollar. Dat beweert The New York Post op basis van niet nader genoemde bronnen. Het bedrag van 3,2 miljard dollar zou zijn genoemd op een moment dat Apple nog bezig was met het vaststellen van de waarde van Beats Electronics. Ondertussen is de prijs wél omlaag gegaan naar 3 miljard.


Volgens een van de tipgevers was Apple op het moment dat 3,2 miljard werd genoemd nog niet eens klaar met het due diligence-proces, waarbij wordt vastgesteld of de financiële informatie en potentiële kansen en risico’s wel juist zijn gecommuniceerd. Een andere bron zegt dat Apple vooral geïnteresseerd is in de audioproducten van Beats, die vorig jaar 1,3 miljard dollar omzet opleverden. De duurste Beats by Dr. Dre-hoofdtelefoon kost in Nederland €405 en wordt net als de andere Beats-producten verkocht met een flinke marge. De Beats Music-muziekdienst is leuk om in iTunes Radio op te nemen, maar daarin zou Apple minder interesse hebben, aldus het vannacht verschenen artikel in The New York Post.

Toch zijn er ook bronnen, die zeggen dat de overname vooral draait om de twee topmannen van het bedrijf, Dr. Dre en Jimmy Iovine. Zij zouden de nodige street cred en een hip imago meebrengen, dat bij Tim Cook ontbreekt. Bovendien hebben ze jarenlange contacten met Apple en een goed netwerk in de media-industrie – het komt allemaal van pas in onderhandelingen met bijvoorbeeld de muziek- en tv-industrie.

beats-by-dre

The New York Post zegt dat Beats-oprichters Jimmy Iovine en Dr. Dre enkele honderden miljoenen dollars aan de deal overhouden. Universal Music Group zal als aandeelhouder met zo’n $400 miljoen naar huis gaan. Dr. Dre zal daarbij wellicht toch geen miljardair worden, terwijl hij in een eerder filmpje met acteur Tyrese Gibson wel aan het opscheppen was dat hij de eerste miljardair in hip-hop zou zijn. Dre heeft zo’n 25% van het bedrijf in handen en zou bij een evenredige verdeling van de opbrengst dus rond de 750 miljoen dollar ontvangen, maar moet daarover nog belastingen afdragen. De afgelopen drie jaar verdiende Dre $275 miljoen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 mei 2014 om 8:32
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.