Taxi-app Uber nu ook in Den Haag

Taxidienst Über is ook in Den Haag gestart. De eerste dagen kun je gratis taxiritten maken, die je boekt via de iPhone-app.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

uber-taxi-den-haagDe taxi-app Uber gaat uitbreiden naar Den Haag. Ter introductie zijn ritten binnen Den Haag van woensdag tot en met zondag gratis. Je mag maximaal 10 ritten maken met een waarde van 25 euro. Den Haag is de derde stad in Nederland waar Uber actief is. Eerder kwam Uber al naar Amsterdam en Rotterdam. Met Uber kun je alleen via de app een taxi bestellen. Je ziet meteen waar de dichtstbijzijnde taxi zich bevindt, hoe lang hij erover doet om jou op te pikken en wat de rit gaat kosten. Uber belooft dat de ritten tien procent goedkoper zijn dan met een normale taxi. Je kunt kiezen voor een black car, een nette auto zonder taxibord op het dak. Afrekenen doe je niet met de chauffeur, maar vooraf via je creditcard.

Uber verwoordt het introductieaanbod als volgt:

Nieuwe gebruikers downloaden de Uber-app en bestellen tot en met zondag 1 juni gratis een Uber. De korting wordt automatisch toegepast op alle ritten die starten en eindigen in Den Haag. De eerste tien ritten tot een bedrag van 25 euro per rit zijn gratis.

Dat Uber toch goedkoper kan werken, komt omdat de taxi’s minder lang stil hoeven te staan op een taxistandplaats. Voor de chauffeurs blijkt Uber ook interessant, want volgens nieuwe cijfers verdienen UberX-chauffeurs die een 40-urige werkweek in New York draaien gemiddeld $90.766 per jaar. In San Francisco valt $74.191 op jaarbasis te verdienen, terwijl de gemiddelde taxichauffeur maar zo’n $30.000 verdient. En dan gaat het nog niet eens om ritjes met de meest vrijgevige passagiers, want UberX is juist bedoeld als een goedkopere variant van Uber, waarbij chauffeurs in hun eigen auto rijden. Of de cijfers ook 1-op-1 naar Nederland te vertalen zijn, is nog maar de vraag want UberX wordt in ons land niet aangeboden.

Door de snelle populariteit heeft Uber ook veel kritiek gekregen, vooral in de Verengde Staten en in steden waar Uberpop wordt aangeboden. Dit is een activiteit van Uber waarbij iedereen zijn auto als taxi kan inzetten. Taxichauffeurs zien het als broodroof, omdat zij moeite hebben moeten doen om een taxivergunning te krijgen. In Brussel en Berlijn is Uberpop daarom verboden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rijden alleen taxi’s volgens het standaard Uber-model: de chauffeurs rijden in auto’s met taxivergunning en zijn door Uber gekeurd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:04

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.