Apple splitst aandelen, zodat meer mensen ze kunnen kopen

Apple splitst het aandeel Apple in een verhouding 7 op 1. Daardoor wordt een aandeel Apple kopen opeens aantrekkelijk voor particulieren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple aandelenApple-aandeelhouders krijgen vandaag te maken met een aandelensplitsing. Iedere aandeelhouder heeft vanaf vandaag zeven keer zoveel Apple-aandelen als voorheen, al blijft de totale waarde van je portefeuille wel hetzelfde. Het schept ook kansen voor mensen die altijd al een aandeeltje Apple wilden aanschaffen, want voorheen betaalde je $650 per stuk. Door de aandelensplitsing van vandaag kost een aandeel nog maar $92,50. Iedereen kan nu Apple-aandeelhouder worden.

Op basis van de slotkoers van vrijdag wordt elk aandeel vandaag gesplitst in zeven losse aandelen. De koers wordt daarbij ook door zeven gedeeld, zodat de totale marktwaarde van Apple hetzelfde blijft. Waarom Apple dit doet? “We willen dat onze aandelen toegankelijk zijn voor een grotere groep investeerders”, gaf Apple eerder al aan. De aandelensplitsing werd trouwens tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers al aangekondigd.

apple-koersverloop-apple-aandeel

Een lagere koers zorgt dat het aandeel Apple aantrekkelijker wordt voor kleine beleggers. Meer mensen kunnen zich vanaf vandaag Apple-aandelen veroorloven en dat is positief voor de handel. Niet alleen de grote beleggingsfondsen en rijke particulieren kunnen in Apple-aandelen gaan handelen, maar ook de doorsnee particulier. Daarmee kan de koers wel wat meer gaan schommelen, want particulieren zullen wat sneller hun aandelen weer van de hand doen, zodra het even tegenzit en er ‘Apple is doomed’-verhalen circuleren. Maar van de andere kant: het gaat om kleine aantallen en er moet wel heel grote paniek uitbreken voordat de grote professionele beleggers en beleggingsfondsen daar iets van merken.

Wil je ook een Apple-aandeel kopen, dan kun je terecht bij partijen als Alex, Binck en je eigen bank, als die het handelen in aandelen op de NASDAQ ondersteunt. Vanaf vanmiddag 15:30 uur kun je al aandeelhouder Apple zijn. Maar pas op: ‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.’

NRCQ maakte een mooie grafiek met het koersverloop van het Apple-aandeel. De ‘slimme truc’ waar ze over spreken, is echter niet meer dan een aandelensplitsing, iets wat andere beursfondsen al veel vaker deden:

koersverloop-apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2014, 23:58
Categorie Apple
Onderwerpen aandelen, apple, financieel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.