Apple snoept Europees marktaandeel van Nokia af

Symbian verliest in de vijf grote Europese landen marktaandeel aan de iPhone. Ook Android groeit, maar vooral in de VS, waar Symbian toch geen marktaandeel heeft.

nokia e7Nokia organiseert vandaag in Londen een groots evenement: Nokia World. Telefoonliefhebbers krijgen er te horen welke nieuwe toestellen Nokia gaat introduceren. De Communicator-lijn wordt met de vandaag aangekondigde Nokia E7 nieuw leven ingeblazen. Maar gaat Nokia met z’n Symbian-toestellen het redden nu het marktaandeel alleen maar daalt? Symbian is nog steeds het meest populaire smartphone-besturingssysteem wereldwijd, al zal een deel van de gebruikers zich niet eens realiseren een smartphone op zak te hebben.

ComScore MobiLens keek naar de getallen van juli 2010 en constateert dat 51,2 procent van de smartphone-bezitters in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk een Symbian-smartphone had. Maar het marktaandeel is sinds vorig jaar wel met 14,4% gezakt. iPhone groeide met 5,3 procent en Android met 5,6 procent in de genoemde landen. De groei van Android is echter vooral in de VS te vinden. In Europa heeft Android in een aantal landen nog een erg klein marktaandeel.

Helaas heeft MobiLens geen cijfers voor Nederland en België paraat, maar een vergelijking tussen de VS en de 5 grootste Europese landen is ook interessant. Als je wel eens op vakantie in Zuid-Europa bent geweest, is het je misschien opgevallen dat daar veel meer Symbian-toestellen in omloop zijn. Dat blijkt ook uit de cijfers, die overigens gebruik en niet aantallen verkochte toestellen weergeven:

symbian-italie-spanje

Spanje (31,9%) en Italië (31,9%) zijn landen met de hoogste smartphone-penetratie van Europa, wellicht omdat er zoveel Symbian-toestellen meetellen. Apple heeft in deze twee landen nog werk te doen: met maar 8,6% en 9,8% marktaandeel is Apple de derde speler (na Windows Mobile!).

In Duitsland heeft Windows Mobile ook een behoorlijk marktaandeel (16,0%), maar staat Apple toch op de tweede plaats (21,2%):

smartphone germany

In Engeland en Frankrijk zijn de cijfers vrijwel vergelijkbaar. In Engeland heeft iOS een marktaandeel van 29,6 procent en in Frankrijk zelfs 31,6 procent. Symbian heeft iets meer dan eenderde van de markt in handen, maar merkt hevige concurrentie van iOS. Windows Mobile verslaat in Frankrijk (nog steeds!) Blackberry en Android:

smartphone-uk-france

In de VS zien de cijfers er heel anders uit, omdat daar Symbian niet veel voorstelt. Het is ook het enige land in de overzichten waarin Palm voldoende marktaandeel heeft om in de grafiek te worden vermeld. In de VS is niet Symbian maar Blackberry het leidende platform, met iOS op nummer 2 (23%) en Android op nummer 3 (17,0%). Duidelijk is te zien dat Android in de VS veel groter is dan in andere landen: in Italië heeft maar 1,5% van de smartphone-gebruikers een Android-toestel, in de VS zelfs 17%!

smartphone us

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2010, 15:19
Categorie iDevices
Onderwerpen markt, symbian

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.