Apple-patent wijst op vingerafhankelijke multitouch

Een patentaanvraag van Apple laat zien dat multitouch nog een flinke stap verder kan gaan. Afhankelijk van de vinger waarmee je het scherm aanraakt kunnen bepaalde commando's worden gegeven.

Advanced MultitouchApple heeft in een patentaanvraag laten doorschemeren, wat er op het gebied van multitouch nog meer mogelijk is in de toekomst. Het patent met nummer 20080036743 heeft als titel ‘Gesturing with a multipoint sensing device’. Uit de inhoud blijkt dat Apple de multitouch-technologie niet alleen op de iPhone en Macbook Air wil inzetten. Veel meer dan vergroten, verkleinen, verschuiven en aanklikken is op dit moment niet mogelijk. Maar het patent laat zien dat herkenning van enkele en meerdere vingers mogelijk is en dat vingerbewegingen (gestures) herkend kunnen worden.

Bij deze gestures geef je commando’s door met je vinger over het scherm te slepen. De patentaanvraag van Apple laat zien dat het daarbij niet nodig is om complete letters en symbolen te tekenen, maar dat je ook met eenvoudige vingerbewegingen iets kunt doen. Apple laat zien wat er allemaal mogelijk is op deze manier: naast normale bestandsbewerkingen zou je ook tekst kunnen markeren, kopiëren, invoegen en plakken. Maar ook het openen en opslaan van een document kun je met een vingerbeweging uitvoeren.

Het touchscreen kan zien of je je wijsvinger of middelvinger gebruikt en kan daarmee verschillende opdrachten starten. Zo worden er verschillende functies toegewezen aan de pink. Hoe Apple in staat is om de juiste vinger te detecteren is niet helemaal duidelijk. Er zijn biometrische vingerafdrukscanners die dat aankunnen, maar het lijkt ondoenlijk om het hele scherm te voorzien van biometrische functies.

Je kunt het zelf nalezen in Apple’s patentaanvraag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2008, 19:39
Categorie iDevices
Onderwerpen fitness, gestures, multitouch, patenten, touchscreen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.