Apple opent jachtseizoen op iPhone-klonenmakers

Apple heeft de jacht geopend op verkopers van iPhone-klonen, ook wanneer ze in Europa gevestigd zijn. Een Britse handelaar moest zijn voorraad inleveren en gegevens over leverancier, prijzen en verkochte aantallen bekendmaken, als onderdeel van een schikking.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone-klonenVolgens TG Daily heeft Apple’s juridische afdeling de jacht geopend op iPhone-klonen die de markt overspoelen. De iPhone-klonen zijn veelal van Chinees fabrikaat en hebben inmiddels hun weg gevonden naar Europa en de VS. Daar liggen ze open en bloot in de winkel, naast de al langer bestaande iPod-klonen. Simon Rimmer, managing director van Digital Playground, zei dat Apple in zijn winkel met grof geschut kwam binnenvallen.

Niet letterlijk natuurlijk, maar in de vorm van een dreigbrief van de juridische afdeling. Volgens Apple vertonen de iPhone-klonen die Rimmer verkoopt opvallende gelijkenis met het originele toestel dat Apple tot op het kleinste schroefje gepatenteerd heeft. Rimmer wist met Apple tot een schikking te komen, voordat de zaak naar de rechter ging. Het houdt in dat de winkelier moet stoppen met de verkoop van iPhone-klonen en zijn resterende voorraad naar Apple moet opsturen. Ook moet Rimmer opgeven hoeveel stuks hij heeft geïmporteerd, wie zijn leverancier is en welke prijs hij ervoor betaald heeft. Overigens blijkt uit het artikel op TG Daily niet dat nu op grote schaal achter klonen-verkopers jacht maakt; ze brengen alleen dit voorbeeld ter tafel.

The Red Ferret bekijkt het fenomeen iPhone-kloon van de andere kant: zij hebben vijf iPhone-klonen op een rijtje gezet en een vergelijkende test gedaan. Sommige daarvan zijn het woord ‘telefoon’ nauwelijks waardig. De winnaar met 6 van de maximaal 10 punten is de HiPhone (i32) geworden, de beste iPhone-kloon die je op dit moment kunt krijgen. The Red Ferret merkt op dat de klonen veel goedkoper zijn dan het origineel en vaak veel meer functies hebben: simlockvrij, twee sim-sloten, uitbreidbaar geheugen, een verwisselbare batterij, een voicerecorder, videorecording… Maar geen enkele kloon heeft dat ene bijzondere, dat alleen de iPhone heeft. Geen Mac-connectiviteit, geen Wi-Fi, geen iTunes-integratie, geen Safari-webbrowser, geen applicaties die je zelf kunt installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 21:14
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.