Apple koopt chipmaker P.A. Semi

Apple heeft chipmaker P.A. Semi gekocht, een bedrijf dat een ultrazuinige 64 bits dual core processor heeft ontwikkeld. Maar de aankoop is wellicht bedoeld om een andere, nog geheime chip exclusief in de iPhone te kunnen gebruiken.

Chip PA SemiHet komt zelden voor dat Apple zomaar een bedrijf overneemt en nog wel een paar uur voor de presentatie van de kwartaalcijfers! Apple neemt chipmaker PA Semi over, een bedrijf dat toekomstige chips voor iPods en iPhones zou kunnen ontwikkelen. Het bedrijf, opgericht door een zekere Dan Dobberpuhl, kondigde vorig jaar een 64-bits dual core processor aan die 300% efficiënter zou zijn dan de concurrentie. Bij een kloksnelheid van 2 GHz gebruikt de chip maar 5 tot 13 watt energie.


Forbes vermoedt dat Apple de aankoop doet om de chips exclusief te kunnen gebruiken, zodat het niet meer vastzit aan Intel en andere fabrikanten, die chips ontwerpen voor gebruik in een breed scala aan apparaten. P.A. Semi heeft 150 mensen in dienst en bestaat sinds 2003. Apple wilde zelf nog niet reageren op de aankoop. “Apple koopt van tijd tot tijd kleinere technologiebedrijven en we reageren in het algemeen niet op onze doelen en plannen”, zei Apple-woordvoerder Steve Dowling. Hij wilde ook niets zeggen over het bedrag dat Apple heeft betaald. Forbes schat op basis van bronnen dat het om ongever $278 miljoen in cash gaat.

Forbes gaat er ook vanuit dat de aankoop bedoeld is om een (tot nu toe) geheime chip in de iPhone te gebruiken, die speciaal voor het toestel is ontwikkeld. Apple kan zich daarmee onderscheiden van de concurrentie. De keuze voor P.A. Semi is een tegenvaller voor chipmaker Intel, die hoopte dat de nieuwe Atom-chips zouden worden toegepast. Twee jaar geleden werkte Apple al nauw samen met PA Semi aan een chip voor de Mac, maar Apple zette het bedrijfje aan de kant bij de keuze voor Intel, wat uiteindelijk heeft geleid tot de huidige Intel-Macs.

Meer info: Forbes, Gizmodo, Engadget, etc.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 april 2008 om 11:43
Categorie
iDevices
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.