Apple openbaart meer NSA-dataverzoeken, 13 iCloud-opvragingen per dag

De NSA heeft in totaal 927 verzoeken bij Apple ingediend over een periode van een half jaar. Dit blijkt uit een document van Apple.

NSA appleIn een nieuw document laat Apple in detail zien hoe vaak de NSA tussen 1 januari en 30 juni 2013 dataverzoeken bij Apple heeft ingediend, en hoe vaak Apple deze verzoeken heeft ingewilligd. Uit de gegevens blijkt dat Apple in 81 procent van de gevallen informatie heeft vrijgegeven. Dagelijks werd er door de NSA gevraagd naar gemiddeld 13 iCloud-accounts. Het document van Apple maakt onderscheid tussen de situaties waarin informatie volledig werd vrijgegeven, hoe vaak Apple bezwaar maakte en hoe vaak een verzoek ingewilligd kon worden zonder privégegevens aan de NSA te geven.

Apple wil met het document duidelijker maken hoe vaak een verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst wordt ingediend en hoe vaak er gegevens worden vrijgegeven:

Apple werkt nauw samen met het Witte Huis, de Amerikaanse procureur-generaal, congresleiders en het Ministerie van Justitie om transparanter te zijn over de nationale beveiligingsverzoeken die wij ontvangen. We geloven er in dat onze klanten het recht hebben te begrijpen hoe wij met hun persoonlijke gegevens omgaan, en zijn dan ook blij dat de regering nieuwe regels heeft ontwikkeld waardoor wij beter verslag kunnen doen van rechterlijke orders in de Verenigde Staten.

Volgens Apple zijn er tot 249 orders ontvangen om gegevens vrij te geven. Over deze orders geeft Apple vrij weinig details, vermoedelijk op verzoek van de Amerikaanse regering. Wel zijn er uitgebreid gegevens gedeeld over de verzoeken die zijn ingediend. Hier kan Apple bezwaar op maken indien nodig. In totaal werden er 927 verzoeken voor informatie bij Apple ingediend, waarbij het ging om gegevens van 2.330 accounts. Van 747 accounts heeft Apple gegevens met een Amerikaanse beveiligingsinstantie gedeeld. 102 accountverzoeken zijn geweigerd. In alle overige gevallen werd er geen privé-informatie vrijgegeven of ging het om gedeeltelijke data. Alle gegevens op een rij:

  • In de Verenigde Staten werden er 927 dataverzoeken bij Apple gedaan.
  • Hierbij ging het om 2.330 accounts.
  • Apple heeft 747 keer gegevens vrijgegeven.
  • Apple heeft 102 keer bezwaar gemaakt.
  • Apple heeft geen gegevens hoeven vrijgeven bij 254 van de verzoeken.
  • Over 601 accounts werd ‘non-content’ gedeeld.
  • Bij 71 accounts werd alleen een deel van de informatie vrijgegeven.

Op maandag kwam aan het licht dat de NSA gebruikersprofielen maakt via populaire apps om je in de gaten te houden. Deze data wordt onder andere via Angry Birds door de Amerikaanse inlichtingendienst verzameld. Volgens Tim Cook kan de NSA alleen gegevens van Apple’s servers bemachtigen via een verzoek. De dienst heeft geen directe toegang. Wel bleek eerder dat een iPhone via een exploit rechtstreeks door de NSA in de gaten kan worden gehouden. Dit is overigens niet voor het eerst dat Apple gegevens deelt over de gemaakte dataverzoeken: toen PRISM aan het licht kwam publiceerde Apple een open brief.

Lees meer over de NSA en de iPhone in ons Dossier Spionage.

iFun

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2014, 12:38
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp spionage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.