Apple maakt gebruikerslicentie iBooks Author duidelijker

Apple heeft een update uitgebracht voor iBooks Author, waarbij de gebruikerslicentie (EULA) duidelijker is verwoord. Eerder dachten mensen, dat Apple eigenaar wordt van de content die je met iBooks Author maakt.

ibooks-author-logoToen iBooks Author op de markt kwam, werd er moord en brand geschreeuwd over de gebruiksvoorwaarden. ePub-boeken die je met iBooks Author had gemaakt en die je commercieel wilde exploiteren, moest je via Apple verkopen. Sommige gebruikers en bloggers gaven een vrije interpretatie van de regels, door te melden: “Apple wordt eigendom van jouw content!” Dat klopte niet, maar de misvatting bleef wel hangen bij veel mensen. Om een einde te maken aan de onduidelijkheid heeft Apple een update van iBooks Author uitgebracht, waarin de End User License Agreement (EULA) duidelijker is geformuleerd.


Apple legt uit dat boeken die je met iBooks Author hebt gemaakt en die je wilt verkopen, inderdaad bedoeld zijn om via de iBookstore te verkopen. Maar er wordt ook duidelijk gezegd dat er geen enkele claim op de content wordt gelegd en dat er ook geen beperkingen gelden op wat je verder nog met de content wilt doen.
De formulering luidt nu:

…if the work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service) and includes files in the .ibooks format generated using iBooks Author, the work may only be distributed through Apple […] This restriction will not apply to the content of the work when distributed in a form that does not include files in the .ibooks format generated using iBooks Author.

Boeken in .ibooks-formaat mag je dus alleen via Apple’s iBookstore aanbieden , maar je mag de content wel in een ander formaat verpakken en vervolgens bij een andere online boekhandel verkopen. Een vervolgzin benadrukt nog even dat je zelf de rechthebbende blijft:

You retain all your rights in the content of your works, and you may distribute such content by any means when it does not include files in the .ibooks format generated by iBooks Author.

Maak je een gratis boek met iBooks Author, dan ben je vrij om de content op allerlei manieren te verspreiden – niet alleen via de iBookstore.

De update van iBooks Author is trouwens 142 MB groot – behoorlijk wat voor een app waarbij alleen de gebruikersvoorwaarden anders zijn verwoord.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2012, 22:05
Categorie Apps
Onderwerp ibooks
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.