Apple-kwartaalcijfers Q3 2012: 26 miljoen iPhones, 17 miljoen iPads, Mountain Lion vanaf morgen beschikbaar

Apple heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt: 26 miljoen iPhones en 17 miljoen iPads gingen er in Apple Q3 2012 fiscale kwartaal over de toonbank.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple aandeel koersApple heeft vandaag nieuwe kwartaalcijfers bekendgemaakt. In het kwartaal dat grofweg liep over de maanden april, mei en juni verkocht het bedrijf 26 miljoen iPhones en 17 miljoen iPads. Analisten verwachtten voorafgaand aan de presentatie dat er tussen de 25 en 30 miljoen iPhones en tussen de 15 en 20 miljoen iPads verkocht zouden worden.

De cijfers hebben betrekking op het fiscale derde kwartaal van 2012 (dat niet gelijk loopt met het kalenderjaar) en eindigde op 30 juni 2012. Apple meldde een kwartaalomzet van 35 miljard dollar en een nettowinst van 8,8 miljard dollar. Precies een jaar geleden rapporteerde Apple 28,6 miljard omzet en 7,4 miljard winst. De brutomarge liep op van 41,7 procent (vorig jaar) naar 42,8 procent (2012). Internationale verkopen waren goed voor 62 procent van de kwartaalomzet.

Er werden 26 miljoen iPhones verkocht, 28 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook werden er 17 miljoen iPads verkocht, 84 procent meer dan Q3 2011. Er gingen 4 miljoen Macs over de toonbank (2% groei) en 6,8 miljoen iPods (10% daling). Ten opzichte van de vorige twee fiscale kwartalen laat de iPhone-verkoop wel een forse daling zien: in Q2 2012 wist Apple nog 35,1 miljoen iPhones te verkopen, het fiscale kwartaal daarvoor (Q1 2012) zelfs 37 miljoen. Hierbij moet wel de aantekening worden gemaakt, zoals ook opgemerkt door Apple CFO Peter Oppenheimer, dat geruchten omtrent een nieuwe iPhone dit jaar de verkoop aanmerkelijk getemperd kan hebben. De top van Apple heeft een cash dividend van $2,65 per aandeel bekendgemaakt, dat op 16 augustus 2012 zal worden uitgekeerd.

Altijd interessant bij dit soort cijfers is om te kijken hoe de glazenbolkijkers het eraf hebben gebracht. Fortune verzamelde schattingen van diverse analisten. Daaruit blijkt dat analisten hadden verwacht dat er flink wat meer iPhones waren verkocht, maar wat de verkoop van iPads betreft zaten sommige aan de lage kant. Overigens hadden de analisten het wat omzet en winst betreft iets te rooskleurig ingeschat, waarschijnlijk omdat Apple toch altijd de schattingen wel verslaat. Maar deze keer lagen de cijfers iets lager dan vooraf was ingeschat: geen 10,37 dollar winst per aandeel, maar slechts $9,32 per aandeel. Het is meer dan vorig jaar, maar lager dan de analisten hadden gedacht.

Mountain Lion vanaf morgen beschikbaar

osx mountain lionIn het persbericht over de kwartaalcijfers maakt CEO Tim Cook bekend dat OS X Mountain Lion vanaf morgen, 25 juli beschikbaar is. “We hebben ook zojuist de complete MacBook-lijn vernieuwd, zullen Mountain Lion morgen uitbrengen en gaan iOS 6 dit najaar uitbrengen”, schrijft Cook in het persbericht. “We kijken ook erg uit near de geweldige nieuwe producten die in de pijplijn zitten”.

Mountain Lion zal verkrijgbaar zijn via de Mac App Store voor 15,99 euro.

Vanaf 23:00 our Nederlandse tijd is er een audiostream, waarin de cijfers worden toegelicht door CEO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer. Deze is te beluisteren via de website van Apple.

Meer info: persbericht Apple

Update 00:30 uur: Informatie toegevoegd over iPhone-verkoopdaling ten opzichte van beide voorgaande fiscale kwartalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2012, 1:33
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.