MacBook Air op een bureau.

Apple voor iedereen: hoe Apple toegankelijker kan worden met goedkopere producten

Apple zou van plan zijn om een nieuwe MacBook Air uit te brengen, voor een lagere prijs dan het huidige model. Tegelijkertijd dook er een gerucht op dat ook de HomePod in een goedkopere versie beschikbaar komt. Wordt dit een nieuwe strategie van Apple?

Apple staat over het algemeen bekend als een bedrijf dat vrij prijzige producten maakt. Vooral bij de aankondiging van de iPhone X schrokken heel wat mensen van de hogere prijs van ruim €1.100. Maar in hetzelfde jaar bracht Apple een flink goedkopere 9,7-inch iPad uit en handhaafden ze de betaalbare iPhone SE in het assortiment. Gaat Apple een andere koers varen, met aan de ene kant dure producten die de nieuwste snufjes laten zien en aan de andere kant een goedkoper alternatief dat voor iedereen betaalbaar is. Met een mogelijk goedkopere MacBook Air en HomePod-speaker op komst wordt het Apple-ecosysteem een stuk toegankelijker.

Apple voor iedereen

Wie had gedacht dat Apple de MacBook Air zou afschrijven, zou het wel eens mis kunnen hebben. De MacBook Air is momenteel de goedkoopste Mac in het assortiment, nog even afgezien van de Mac mini die geen scherm heeft. De huidige MacBook Air heeft niet het nieuwste van het nieuwste, maar kreeg vorige zomer nog wel een kleine specbump. Veruit de belangrijkste reden om de MacBook Air in het assortiment te houden, is om de instapdrempel naar het Apple-ecosysteem zo laag mogelijk te houden. Volgens geruchten komt er een nieuwe goedkopere MacBook Air aan en daarmee kan Apple het nog makkelijker maken om naar de Mac over te stappen. Vooral voor mensen die nu nog twijfelen.

9,7 inch iPad 2017 kopen

De vergelijking met de iPad is snel gemaakt. Daar hanteert Apple al een aanpak van duur (iPad Pro) tegenover goedkoop (9,7-inch iPad). Vorig jaar introduceerde Apple de 9,7-inch iPad, als een soort opvolger van de iPad Air 2. Deze iPad heeft niet het nieuwste van het nieuwste te bieden, maar is een prima tablet voor de gewone gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs, waar je niet per se de beste camera of een Apple Pencil bij nodig hebt. Ook voor een beetje Netflixen op de bank is deze iPad ideaal. Het zorgde ervoor dat tegenover de duurdere iPad Pro ook een schappelijk geprijsde iPad staat, zodat ‘te duur’ geen argument meer is.

Goedkopere instap voor de Mac
Hetzelfde lijkt nu te gaan gebeuren met de Mac-lijn. In tijden waarin de MacBook Pro steeds duurder wordt en Apple met de professionele iMac Pro de duurste Mac ooit uitgebracht heeft, staat daar een goedkopere MacBook Air tegenover. Voor mensen die op zoek zijn naar een compacte laptop en niet zoveel geven om specificaties, is zo’n nieuwe MacBook Air een goede optie. De 12-inch MacBook is met de vanafprijs van €1.500 toch al fors duurder dan de huidige MacBook Air waar je iets meer dan €1.000 voor kwijt bent. Als Apple erin slaagt om een nieuwe MacBook Air voor onder de duizend euro aan te bieden, kan het Apple zomaar lukken om twijfelaars over de streep te trekken, alleen al omdat €899 aanzienlijk goedkoper klinkt dan €1.099. Er is dan voor iedereen wel een geschikte Mac: voor instappers is er een MacBook Air, voor meer ervaren gebruikers die vaak onderweg zijn een 12-inch MacBook en voor de professionals een MacBook Pro.

MacBook Air met Wi-Fi.

Om tot die lagere prijs te komen, zal Apple het mes moeten zetten in de specificaties. Maar is dat per se negatief? De 9,7-inch iPad heeft laten zien dat dat prima uit kan pakken. Een trackpad met Force Touch heb je écht niet nodig, dus die hoeft Apple niet aan de nieuwe Air toe te voegen. Qua werkgeheugen en chips heeft de doelgroep van de MacBook Air weinig baat bij het nieuwste van het nieuwste en twee USB-C-aansluitingen moeten genoeg zijn om op te laden en eventueel een accessoire aan te sluiten.

Wel zal Apple wat moeten doen aan het MacBook Air-scherm, want dat oogt wat achterhaald. Het is nog een van de weinige Apple-producten zonder Retina-scherm, dus als het niet teveel extra kost zou dat een welkome toevoeging zijn. Mocht dat niet lukken, dan is er ook geen man overboord.

Ook goedkopere iPhone en HomePod
Bij de iPhone zie je dat deze tactiek goed uitgepakt heeft. De iPhone X is er voor de die-hards die het nieuwste van het nieuwste willen hebben en graag voorop lopen, terwijl de iPhone SE (waar volgens geruchten een iPhone SE 2 voor in de plaats komt) een heel andere groep gebruikers aantrekt.

En voor wie de huidige HomePod te duur vindt, is het goed om te weten dat er ook hier een goedkoper model van aan lijkt te komen. De HomePod is een typisch voorbeeld van een Apple-product waarmee je verder in het ecosysteem gezogen wordt. Voor een HomePod heb je een iPhone nodig, waardoor je na de aanschaf van een HomePod niet zo snel overstapt naar een Android-toestel.

Ondanks de lagere prijzen betekent het niet dat de Apple-producten nu voor het oprapen liggen. Een MacBook Air van bijna duizend euro is nog steeds veel geld en ook een iPhone van €500 is nog steeds geen koopje. Toch zien we de kloof tussen de goedkoopste en duurste producten groter worden.

Vooralsnog zijn de goedkopere MacBook Air en HomePod nog geruchten, maar het zou prima passen bij de tactiek die Apple de laatste jaren toepast. Een goedkopere MacBook Air wordt in het tweede kwartaal verwacht, waardoor de aankondiging mogelijk al deze maand plaatsvindt. In ons artikel met Apple’s maart-aankondigingen vind je meer over wat we deze maand allemaal verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2018, 20:15
Categorieën Apple, iDevices, Mac & macOS
Onderwerpen homepod, iPhone SE 2, macbook air
Devices HomePod, iPhone SE 2020, MacBook Air

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het 13-inch scherm en het dunne design, dat afloopt aan de onderkant. Het meest recente model is de MacBook Air met Apple's M1-chip (eind 2020). De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte MacBook. Hij is beschikbaar in een aantal kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.