Apple blikt terug op 30 jaar Mac met uitgebreide tijdlijn en video

Apple viert 30 jaar Mac met een tijdlijn met de belangrijkste hoogtepunten. De bijbehorende video heeft zelfs nog een Nederlands tintje.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

30 jaar MacVandaag, 24 januari, bestaat de Mac 30 jaar. In 1984 introduceerde Apple de eerste Mac, die toen nog Macintosh heette. Apple viert deze belangrijke mijlpaal met een speciale video en een prachtig vormgegeven tijdlijn die je mee terugneemt in de tijd en de ontwikkeling van de Mac tussen 1984 en nu uitgebreid belicht. Apple stelt de bekende en minder bekende pioniers centraal die dankzij de Mac in staat waren om bijzondere dingen te creëeren en met hun creaties bijdroegen aan innovatie op tal van gebieden, zoals de eerste ontwikkelingen in elektronische muziek, fotografie en video en een geheel nieuwe zienswijze op videospelletjes. Maar de Mac heeft ook zijn stempel gedrukt op wetenschap, onderwijs en gezondheid.

Dertig jaar geleden introduceerde Apple de Macintosh met de belofte om de creatieve kracht van technologie in de handen van ieder mens te leggen. Het leidde tot een generatie van innovators die nog steeds de wereld veranderen. Deze tijdlijn van 30 jaar viert enkele van deze pioniers en de verregaande impact die zij hadden.

In onderstaande video passeren de hoogtepunten van de Mac in de afgelopen dertig jaar de revue. Van de eerste Mac-gebruikers die de eerste Macs van destijds beschrijven als speels en levendig maar tegelijkertijd ook krachtig en veelzijdig. De video toont opvallend veel Nederlandse elementen. Zo zijn verschillende shots van Amsterdam te zien en laat Apple onder meer de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen aan het woord:

De Mac is voor mij de tool om de ideeën uit mijn hoofd te krijgen, om met anderen samen te werken en nieuwe gebieden te ontdekken die ik anders niet had kunnen ontdekken.

https://www.youtube.com/watch?v=Xp697DqsbUU

Macintosh

Toen Apple de Macintosh op de markt bracht, was meteen al duidelijk dat mensen met het apparaat in staat waren om grote dingen te maken. “De computer die alles veranderde”, aldus Apple. In 1984 gebruikten de eerste Mac-pioniers hun Macintosh vooral voor muziekproductie en desktop publishing (DTP). Daarmee werd een standaard gezet voor de tientallen jaren die volgden. De Mac is voor velen, ook vandaag de dag, nog altijd de belichaming van een computer die mensen in staat stelt om hun creativiteit te ontplooien.

Mac ProDe tijdlijn laat zien hoe de Mac zich in de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld. Uiteenlopend van de eerste jaren van de Macintosh, gevolgd door de PowerMac en PowerBooks, de overgang van PowerPC- naar Intel-processoren en tot slot de meest recente Mac-lijn met de Mac Pro als nieuwste innovatie van Apple. Waar de Macintosh het startpunt vormde van tientallen jaren Macs, ziet Apple de krachtige en als een kleinere cilinder vormgegeven Mac Pro als “de toekomst” van de Mac voor de komende jaren. Een kleine glimp van wat we kunnen verwachten bood Apple gisteren al. In een interview vertelden Apple-topmannen Phil Schiller, Craig Federighi en Bud Tribble dat OS X en iOS als zelfstandige besturingssystemen blijven bestaan. Er zijn geen plannen om OS X en iOS samen te voegen.

Maar Apple benadrukt ook dat de Mac zonder de gebruiker niet datgene was geworden wat het nu is. Samen met gebruikers wil Apple het grotere plaatje van 30 jaar Mac schetsen. “Vertel ons hoe je de Mac hebt ontdekt en hoe je ‘m hebt gebruikt” nodigt Apple gebruikers uit.

Wat was jouw eerste Mac en waarvoor gebruik(te) je ‘m?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2014, 15:46
Categorie Apple
Onderwerp jubileum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.