iculture-app-gemist
App Gemist

App Gemist: Duolingo, DVHN Krant, VakantieBieb en meer

In de iPad App Gemist de leuke taalles-app Duolingo en twee nieuwe journalistieke initiatieven: DVHN Krant en weekmagazine Tone.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

tone ipad tafelElke week passeert een groot aantal nieuwe iPad-apps de App Store-revue en iPadclub vist dag na dag de krenten uit de pap om uit te lichten. Maar dan nog is het aantal behandelde apps zo hoog, dat je simpel een applicatie over het hoofd kunt zien. Daarom elke zaterdag: App Gemist. Deze week twee nieuwe apps uit de Nederlandse journalistiek: DVHN Krant van Dagblad van het Noorden en het fonkelnieuwe weekblad Tone. Leesvoer bieden we met VakantieBieb, voor voer-voer kan je terecht bij Receptenmaker. En meer!

Resume Designer – In moeilijke economische tijden is het slim je CV op orde te hebben. Een linkje naar je LinkedIn-pagina volstaat nog niet bij de wat traditioneler ingestelde bedrijven: die willen gewoon een CV zien. De iOS-app Resume Designer kreeg afgelopen week een update, zodat je nu ook op de iPad een mooi CV kunt maken. Zelfs op vakantie maak je met deze app een prima uitziend document, dat je in PDF-formaat naar toekomstige werkgevers kunt sturen. Je maakt met Resume Designer een CV, bewerkt de tekst een paar keer en verstuurt daarna het CV per e-mail. Templates zorgen ervoor dat je alleen nog maar gegevens hoeft in te voeren; de app zorgt voor een nette opmaak.
Downloaden: Resume Designer (€1,79, universeel, iOS 5.0+)

Tone – Eigenlijk zou het nieuwe journalistieke platform Tone al eind juni verschijnen. Maar er waren tegenslagen en de makers kozen ervoor om pas dit weekend de nieuwe iPad-app Tone uit te brengen. De formule is nog wel steeds hetzelfde: 11 artikelen over politiek, economie en media, geschreven door vooraanstaande journalisten waarvoor je €1,79 per nummer betaalt.
Downloaden: Tone (gratis, €1,79 per nummer, iPad, iOS 5.0+)

MusiXmatch – Je kan er tijdens een regenachtige dag opeens zin in krijgen: een potje karaoke. Met de app MusiXmatch speel je muziekvideo’s met bijbehorende teksten af, zodat je kunt meezingen. De app speelt honderden muzieknummers af, terwijl je ondertussen naar de videoclip kijkt en de tekst meezingt. Ook kun je de muziekcollectie van je iPad scannen of muzieknummers opnemen via een extern apparaat. Je kiest een album en een nummer en als de songteksten daarvan beschikbaar zijn zullen ze regel voor regel op het scherm te zien zijn.
Downloaden: MusiXmatch Lyrics Player (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Receptenmaker – Met Receptenmaker voor iPad kun je al je recepten invoeren, bekijken en delen met anderen. In een recept voeg je zelf meerdere foto’s toe. Je favoriete maaltijden, snacks en andere lekkernijen sla je snel en handig op, waarna ze in een mooi overzicht terechtkomen. De Nederlandstalige app is in eerste instantie gebruiksvriendelijk en makkelijk: het invoeren en de presentatie van gerechten zijn netjes verwerkt. Teleurstellend is dat de gratis versie zeer beperkte functionaliteit biedt en voor veel basisfuncties een in-app aankoop nodig is.
Downloaden: Receptenmaker (gratis, iPad, iOS 5.0+)

VakantieBieb – Hoewel niet letterlijk alle boeken door Apple op de iPad worden toegelaten, zijn eBooks erg populair en ook verkrijgbaar via andere apps dan iBooks. Wie wel eens een boek in de bibliotheek leent, kan direct gebruik maken van de VakantieBieb-app. De leden krijgen hier een paar vakantieboeken voorgeschoteld die zij gratis mogen lenen en onderweg kunnen lezen. Er is een beperkt aanbod, maar er worden wel titels voor allerlei doelgroepen aangeboden. Zo zijn er kinderboeken en spannende thrillers beschikbaar. Het gaat om de volledige versies van de boeken die alleen tijdens de vakantie gelezen kunnen worden.
Downloaden: VakantieBieb (gratis, universeel, iOS 5.0+)

DVHN Krant – Het Dagblad van het Noorden is nu ook op de iPad te lezen, en dat geldt voor beide uitingen van de krant. Zowel het nieuws van de website als de artikelen in de krant komen in DVHN Krant voor de iPad en iPhone terug. De krantenweergave laat zich vergelijken met die van andere dagbladen. Het is een PDF-bestand dat je kan inzoomen en kan doorbladeren, maar met een artikelsjabloon erop. Zo kan je met een tik ook een artikel in een rustige leesweergave doornemen, waarin de tekst gewoon onder elkaar staat.
Downloaden: DVHN Krant (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Bagage Magazine – Nederland heeft een nieuw soort magazine erbij: het swipeazine. In feite niet meer dan een iPad-tijdschrift dat je kunt swipen. Digitale tijdschriftpioniers als Autoweek en Veronica Magazine hadden zich natuurlijk ook al een grappige naam als swipeazine kunnen aanmeten. Maar dat deden ze niet, waardoor Bagage Magazine de ‘primeur’ heeft. Het tijdschrift wordt uitsluitend gemaakt voor tablets en is bedoeld voor vrouwen die van lezen, reizen en levensverhalen houden. Audio, video en doorklikmogelijkheden naar internet en sociale media moeten ervoor zorgen dat het meer is dan een PDF-magazine.
Downloaden: Bagage Magazine (€0,89, iPad)

WunderMap 2.0 – WunderMap is een iPad-app die weerinformatie op locatie toont. Je krijgt weerkaarten voor locaties wereldwijd te zien, met de lokale temperatuur van officiële weerstations. Maar het aantal communityleden dat informatie van hun eigen weerstations aanlevert roeit ook. De update van WunderMap die vandaag is verschenen toont weerinformatie voor je huidige locatie op een gedetailleerde kaart. Op basis van je locatie krijg je een overzicht van gemeten temperaturen in de buurt.
Downloaden: WunderMap (gratis, reclame afkopen voor €1,79 per jaar, iPad, iOS 5.1+)

Duolingo – Duolingo is na een update geschikt gemaakt voor de iPad. De universele app is opnieuw ontworpen voor het grotere scherm. De taalapp Duolingo was al erg populair en met reden: je leert er op speelse wijze een taal. Door middel van quizzen, vragen en testen heeft droge leerstof plaatsgemaakt voor een vermakelijke leswijze met beeld en geluid. In de iCulture Vakantiespecial hebben we de app zelfs als belangrijkste app aangewezen in een artikel met praktische taalcursussen. Net als op de iPhone is Duolingo een gratis app zonder verborgen kosten of advertenties.
Downloaden: Duolingo (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Heads Up! – Feestspelletje Heads Up ondersteunt na de laatste update ook de resolutie van de iPad. Hierdoor kun je de game op het grotere iPad-scherm spelen zonder dat je de app moet uitvergroten met een knop rechtsonder in het iPad-scherm. Bij Heads Up houd je de iPad boven je hoofd, waarna er een naam, locatie of ander woord op verschijnt. Je vrienden proberen je te vertellen wat er staat zonder het woord zelf te laten vallen. Heb je het goed, dan kantel je de iPad naar voren om naar een volgend woord te gaan.
Downloaden: Heads Up! (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 20:30
Categorieën Apps, Round-up
Onderwerp app gemist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.