applerimpalm3.gif

Aandelenmarkt reageert sterk op iPhone-lancering

Na de aankondiging van de iPhone doken de aandelenkoersen van Palm, RIM, Nokia en Samsung omlaag. Alleen het aandeel Apple schoot omhoog.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

applerimpalm3.gifDe aankondiging van de iPhone heeft behoorlijke invloed gehad op de aandelenkoersen van telefoonmakers zoals Palm, RIM, Nokia en Samsung. Alleen het aandeel van Apple zelf schoot omhoog, de meeste andere koersen duikelden omlaag. Alleen de componentmakers profiteerden mee.

Na de aankondiging van de iPhone zakten de RIM-aandelen met 7,7 procent op de Toronto Stock Exchange. Op hetzelfde moment zakten de aandelen van Palm op de Nasdaq met 5,7 procent. Maar ook in Azië bleek de Apple-telefoon, die pas in juni beschikbaar komt en nog niet eens is goedgekeurd, een schok teweeg te brengen. De aandelen van HTC daalden 4,1 procent op de Taiwan Stock Exchange in Taipei. Bij Samsung in Zuid-Korea zakte het aandeel 1,4 procent terwijl LG Electronics 2,7 procent van haar waarde kwijtraakte. Bij de Europese telefoonmakers was de invloed relatief gering: Nokia zakte 2,2 procent en Ericsson slechts 1,4 procent.

Toch waren er ook bedrijven die van de aankondiging profiteerden; sommige zelfs meer dan Apple zelf. Het aandeel van Balda AG, een Duitse fabrikant van touchscreens, steeg met maar liefst 15,9 procent en het Taiwanese Catcher Technology Co Ltd – een bedrijf dat telefoonbehuizingen maakt – kon 5,2 procent bij de aandelenwaarde optellen. Apple’s eigen aandeel maakte op het moment van de aankondiging een sprint omhoog naar 8,3 procent, maar zakte de volgende ochtend alweer naar 5,4%.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 21:28
Categorie Apple
Onderwerpen aandelen, financieel, originele iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.