Nike Sportwatch GPS uitgelicht

Hardlopen met Nike vs Apple Watch: een vergelijking

Nike verkoopt al jaren de Nike+ SportWatch GPS en de Nike+ Fuelband voor fanatieke sporters. Wat hebben deze wearables te bieden ten opzichte van de Apple Watch?

Nike Sportwatch GPS uitgelicht

Apple legt met de Apple Watch erg veel nadruk op de mogelijkheden voor sporten en bewegen. Er bestaan echter al jaren gespecialiseerde sporthorloges die vergelijkbare mogelijkheden hebben. Nike heeft bijvoorbeeld al jaren de Nike+ SportWatch GPS en de Nike+ FuelBand SE. In deze gids lees je alles over deze twee alternatieven voor de Apple Watch. We vertellen wat je ermee kunt doen en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Om het overzicht compleet te maken, vertellen we ook over de mobiele apps van Nike, aangezien die de iPhone en Apple Watch uitgebreid ondersteunen.


Belangrijk: Nike heeft aangegeven dat ze hun hardware-activiteiten zullen afbouwen. Er zullen dan ook waarschijnlijk geen opvolgers komen van de Nike+ SportWatch en de Nike+ FuelBand, die we in dit artikel bespreken. Toch heeft Nike CEO Mark Parker onlangs aangegeven dat zijn bedrijf nauw met Apple zal blijven samenwerken en dat er meer aankomt, voornamelijk op het gebied van software.

Lees ook: Nike+ op iPhone en iPod touch gebruiken

nike-plus-running-apple-watch

Nike en Apple: een lange samenwerking

nike-plus-ipod-nano-shoes-top-viewNike en Apple werken al jarenlang samen. De samenwerking ontstond met de Nike+iPod waarbij je de muziekspeler van Apple als stappenteller kon gebruiken. Dit werkte met een schoensensor, die draadloos verbinding maakte met de iPod. Sindsdien zijn Nike en Apple partners gebleven. Zo is de Nike+ Running-app al aangepast voor de Apple Watch en zijn er nog een aantal andere iPhone-apps zoals Nike+ Training Club (English) en Nike Football. Voor skateboarders is er de app Nike SB. Apple CEO Tim Cook is een sportfanaat en zit al jarenlang in het bestuur van Nike. Vandaar dat nieuwe initiatieven van Nike vaak eerst op de iPhone uitkomen en pas later op Android. De Nike+ FuelBand die we verderop zullen bespreken, was bijvoorbeeld lange tijd niet in combinatie met een Android-smartphone te gebruiken.

Nike+ SportWatch GPS

Nike Sportwatch GPSDe Nike SportWatch GPS is een traditioneel sporthorloge dat specifiek gemaakt is om mee te hardlopen en dat al sinds 2011 op de markt is. Je gebruikt hem in combinatie met een Nike+ sensor die je in je loopschoenen stopt, zodat het horloge zeer nauwkeurig je stappen kan tellen. Dankzij de ingebouwde gps-sensor weet het horloge precies waar je loopt en hoe snel je bent. Onderweg kun je allerlei handige informatie over je sportieve prestaties zien. Het handige van deze oplossing is dat het horloge ook op de loopband ziet hoe ver je loopt en hoe snel je bent. Naast hardlopen kun je op de Nike+ SportWatch GPS de tijd zien, je vorige hardloopsessies terugkijken, je persoonlijke records bijhouden en de stopwatch gebruiken. Je hebt geen iPhone voor deze functies nodig, maar kunt de gegevens op het horloge via een usb-kabel en een computer online zetten in de Nike+ community, een soort sociaal netwerk van Nike voor sporters.

Nike+ SportWatch kopen: €139 bij Bol.com

Verschillen: Nike+ SportWatch GPS vs Apple Watch

apple-watch-workoutEr zijn nogal wat verschillen tussen de Apple Watch en de SportWatch GPS van Nike. De Apple Watch heeft een OLED-scherm, de SportWatch moet het doen met een lcd-scherm. Het Nike-horloge heeft alleen een gps-sensor en kan niet meer dan je sportprestaties en de tijd tonen. Als gps aan staat, gaat de batterij maximaal 9 uur mee. Zonder gps kun je 90 dagen de SportWatch als horloge gebruiken zonder hem te hoeven opladen. Verder zit er geen hartslagmeter in, maar je kunt wel een aparte hartslagmeter aan de SportWatch koppelen. Zodra je dit doet verschijnt ook die informatie op het horloge. Bovendien verschijnt de informatie op dit horloge niet op je iPhone; je moet het horloge via usb verbinden met je computer en de informatie uploaden naar de Nike+ community om je prestaties voor andere mensen zichtbaar te maken. De Nike+ SportWatch is tot slot een stuk goedkoper dan de Apple Watch: op de website van Nike en bij diverse webwinkels wordt hij aangeboden voor prijzen rond de 140 euro.

Voor- en nadelen van Nike+ SportWatch GPS

nike sportwatch interfaceHoewel de Nike+ SportWatch een stuk goedkoper is, zijn de functies van dit horloge enorm beperkt. Je kunt er naast klok kijken alleen mee hardlopen. Daarnaast werkt hij in het geheel niet samen met de iPhone. Als je echter een sporthorloge zoekt dat ook op de loopband goed werkt en heel veel informatie over je sportieve prestaties kan bijhouden, dan is dit nog steeds een prima sporthorloge.

Nike+ FuelBand SE

Nike+ FuelBand

De FuelBand is technisch gezien geen sporthorloge, maar een armbandje dat je activiteiten de hele dag meet en dat je gebruikt in combinatie met een smartphone. Nike bracht de originele FuelBand in 2012 op de markt, maar verving hem in 2013 door de FuelBand SE. Het belangrijkste verschil is dat de verbinding sindsdien via het energiezuinige Bluetooth 4.0 wordt gelegd. Dit vereist minimaal een iPhone 4s. Op het LED-scherm van de FuelBand kun je de tijd aflezen, het aantal stappen, het aantal calorieën en het aantal Fuel-punten. De fitnessarmband heeft echter geen gps-sensor. De batterij van de Nike+ FuelBand gaat normaliter 7 dagen mee. De normale vraagprijs van een Nike+ FuelBand SE is 99 euro.

Nike+ FuelBand kopen: €99 op de website van Nike

Nike+ Fuel

nike fuel appDe FuelBand gebruik je in combinatie met de app Nike+ Fuel. Deze app is in principe vergelijkbaar met de Activiteiten-app op de Apple Watch; er wordt gemeten hoeveel je beweegt op ieder moment van de dag. Ook kun je sessies inplannnen, zodat je kunt zien hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het trainen. Door meer te bewegen en actiever te sporten verzamel je echter ook Fuel-punten. Dat is belangrijk, want Nike+ Fuel is een onderdeel van het sociale netwerk van Nike, waarmee sporters elkaars prestaties kunnen vergelijken en doelen kunnen stellen. De FuelBand heeft daardoor ook een sterk competitief element. Bij de Apple Watch ontbreken de sociale functies en de competities.

Voor- en nadelen van Nike+ FuelBand

nike fuelband iphoneHoewel de FuelBand een stuk goedkoper is dan de Apple Watch en een LED-scherm heeft, zijn de mogelijkheden erg beperkt. Je kunt er de tijd op aflezen, maar je kunt er geen notificaties op ontvangen. De Nike+ FuelBand is overduidelijk vooral bedoeld als tracker van je dagelijkse bewegingen en sportieve trainingen. En zelfs voor dat doel is de FuelBand praktisch overbodig geworden; de app Nike+ Fuel kun je tegenwoordig ook als tracker gebruiken, zonder dat je de Nike+ Fuelband hoeft aan te schaffen.

Nike+ Running app

Nike Running appNaast de Nike+ Sportwatch GPS en de Nike+ Fuelband, kun je sinds 2010 ook de gratis app Nike+ Running gebruiken om mee te hardlopen. De app ondersteunt sinds 2014 HealthKit en is al aangepast voor de Apple Watch. Het grote voordeel van de app is dat je je prestaties niet via een USB-kabel online hoeft te zetten, zoals bij de Nike+ Sportwatch.

Nike+ Running houdt daarnaast alle prestaties voor je bij: al je hardloopsessies worden in een apart Nike+ profiel online opgeslagen, zodat je altijd kan zien wat je persoonlijke records zijn en wat je hebt gedaan. Heb je doelen nodig tijdens het trainen? Dan kun je ook speciale opties gebruiken zoals de digitale coach en speciale uitdagingen (Challenges). Ook heel aardig is dat je kunt zien wie de meeste kilometers heeft gemaakt, als je vrienden ook Nike+ gebruiken om mee te sporten. De app verzamelt bovendien Nike Fuel-punten voor het sociale netwerk van Nike. Maar het mooiste is nog wel dat als je buiten traint, je achteraf je looproute kunt zien op een kaart. De looproute laat bovendien ook zien hoe snel je op bepaalde trajecten was. Dit geeft je een ontzettend duidelijk overzicht van je training.

Nike+ Running op de Apple Watch

nike running app apple watchDankzij de Nike+ Running app voor de Apple Watch, hoef je niet meer op de iPhone te kijken tijdens het hardlopen. Dankzij de ingebouwde stappenteller weet de app hoeveel meter je loopt en hoe snel je bent. De Apple Watch-app heeft de gps-sensor van de iPhone nodig om je hardloopgegevens op een kaart te kunnen tonen. Je kunt eventueel hardlopen zonder iPhone, maar dan mis je wel de gps-informatie. Na je training synchroniseert de Nike+ Running-app op je Apple Watch alle informatie met de iPhone. Ook staat in de app een overzicht van je trainingen en onthoudt hij je persoonlijke records.

Nike+ data exporteren

Nike biedt zelf geen mogelijkheid om de data van Nike+ te downloaden, zodat je deze in andere apps kunt gebruiken. Je zou kunnen proberen of deze app voor jou werkt.

  • RunGap - Workout Data Manager (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Leest gegevens in van Nike, Garmin, Endomondo, RunKeeper, Strava en andere sportdiensten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!