Brabantse buurtalarm-app LAS slaat landelijk aan

Lokaal Alarm Systeem is een app waarmee je mensen in de buurt kunt waarschuwen bij onraad. De buurtalarm-app LAS blijkt een landelijk succes.

Apps waarmee je de buurt veiliger kunt maken, blijken in een behoefte te voorzien. In heel wat wijken zijn al WhatsApp-groepjes opgericht, waarmee buurtbewoners elkaar waarschuwen als er onraad in de wijk is. Maar er zijn ook losstaande apps, zoals ‘Lokaal Alarm Systeem‘, kortweg LAS. De app is bedacht door een Brabander en wordt nu in het hele land gebruikt. Bedenker Erik Hamelink:

“Ik heb een aantal keer een inbraak meegemaakt en dan merk je dat de tijd tussen een melding en het arriveren van de hulpdiensten al snel tien tot vijftien minuten is. Ik dacht dat moet toch sneller kunnen.”


las-app-inbreker

De LAS-app is 2.750 keer gedownload, meldt Omroep Brabant. Ook elders in Nederland blijkt de app te worden gebruikt: “van Sittard tot Leeuwarden, van Vlissingen tot Haaksbergen”, aldus de makers. Je kunt via de app buurtbewoners waarschuwen bij verdachte personen of gebeurtenissen. Of het met de app te maken heeft, is nog niet onomstotelijk bewezen, maar in de eerste helft van het jaar daalde het aantal inbraken in Vught met 25%. Volgens de gemeente komt het vooral door de nauwere samenwerking tussen politie, justitie, inwoners en gemeente. Maar wijkagent Marcel de Rouw ziet ook wel, dat de app invloed heeft gehad: “harde cijfers hebben we niet , maar ik denk dat de app zeker daarin bijdraagt.” Toch vindt De Rouw dat 112 bellen bij onraad nog steeds belangrijker is. Hij ziet de app als extra ogen in de wijk. Zodra 112 is gebeld kun je via de app buurtbewoners snel informeren.

Ook in de buurt van bedenker Erik Hamelink wordt de app gebruikt. Buurtbewoner Tonny Selten: “Bij mij is al vier keer ingebroken en sinds de lancering van de app heb ik nergens last meer van.”

De app is te downloaden voor iPhones/iPads en Android-toestellen. Het kan ook gebruikt worden door bedrijven, die hun medewerkers snel willen waarschuwen als er op een bedrijventerrein iets mis is en er bijvoorbeeld ondersteuning door een BHV’er nodig is. Je kunt de app zelfs gebruiken voor ouderenzorg in familiekring, of om te waarschuwen bij onraad als je deel uitmaakt van een winkeliersvereniging.

Hoewel de app de indruk wekt dat het door een bezorgde burger is gemaakt, zit er wel gewoon een bedrijf achter: Man-App BV is dienstverlener op het gebied van beveiliging. Als je het zo bekijkt, is drieduizend downloads nog niet eens zo heel veel. Veilig wonen is immers een onderwerp dat iedereen zou moeten interesseren. In een persbericht in april 2014 melden de makers: “duizenden hebben LAS reeds gedownload.” Sinds onderstaande uitzending van Omroep Brabant kwamen er meer dan 500 downloads bij.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.