Yahoo News Digest voor iPhone maakt samenvatting van belangrijk nieuws (VS)

Yahoo News Digest voor iPhone en iPad vat het nieuws samen. Momenteel alleen in de Amerikaanse App Store.

yahoo-news-digestYahoo CEO Marissa Mayer hield afgelopen nacht voor het eerst een toespraak op CES, de grote consumentenelektronicabeurs in Las Vegas. Mayer vertelde wat haar bedrijf de afgelopen maanden heeft gedaan en hoe ze gaan proberen om terug te komen op het oude niveau van 800 miljoen Yahoo-gebruikers. Eén van de apps die daarvoor moet zorgen is de vannacht verschenen app Yahoo News Digest. Deze levert tweemaal per dag (om 8:00 en 18:00 uur EST) een samenvatting van het belangrijkste nieuws. Je wordt dus niet overspoeld door een constante stroom van nieuwtjes, maar hoeft slechts tweemaal per dag te kijken om op de hoogte te zijn. News Digest ziet eruit als de ‘Yahoo Weer van het nieuws‘: het is mooi uitgevoerd en is een voorbeeld voor toekomstige nieuwsapps van andere partijen.

Yahoo News Digest is momenteel alleen in de Amerikaanse App Store verkrijgbaar, maar mensen die geïnteresseerd zijn in apps (of nieuws) moeten zeker even een kijkje nemen (tip: zo maak je een Amerikaans App Store-account aan).

Yahoo News Digest lijkt te zijn ontstaan uit de overname van Summly, de app van de 17-jarige scholier Nick d’Aloisio. Sinds maart is Yahoo bezig om de technologie van Summly in andere apps in te bouwen, maar News Digest is wel de app die het meest op Summly lijkt.

news-digest-1 news-digest-2

De tijdstippen van 8:00 en 18:00 uur EST zijn voor Europese gebruikers wat onhandig. Met zes uur tijdsverschil betekent het dat je om 14:00 en middernacht in de app terecht kunt voor het laatste nieuws – net na de lunchpauze en net nadat de meeste mensen in slaap zijn gevallen. Op het eerste gezicht lijkt News Digest wel een beetje op Google News en ik vroeg me dan ook af waarom Google dit zelf niet eerder heeft gedaan. Elk nieuwsverhaal is bij meerdere bronnen te lezen, voornamelijk Reuters en Associated Press. Het gaat niet om letterlijk geciteerde artikelen, maar om automatisch gemaakte samenvattingen, met onderaan verwijzingen naar de bronnen. Een verhaal over de moord op voormalig Miss Venezuela bevat foto’s van de missverkiezing, een kort stukje over misdaad in Venezuela en een kaartje van de plaats van het misdrijf. Soms staan er tekstblokjes in, die verwijzen naar een achtergrondtartikel bij bijvoorbeeld de New York Times.

In de huidige editie kreeg ik 9 nieuwtjes te zien: 2x Amerikaans nieuws, 4x wereldnieuws, 1x tech, 1x sport en 1x business. Er zijn twee manieren om ze te bekijken: vanaf de fraai vormgegeven voorpagina omlaag bladeren, waarbij je aan de kleurcodes kan zien om welk soort nieuws het gaat. Iconen geven aan wat er aan extra’s aanwezig is, zoals een kaartje, video’s of foto’s. Je kunt ook zijwaarts bladeren om alle nieuwtjes een voor een door te bladeren. Aan het eind van deze negen nieuwtjes zie je een animatie met een link om nog meer nieuwtjes te lezen.

news-digest-3 news digest 4

De app legt uit dat elk verhaal wordt samengesteld uit ‘atoms’. Dit zijn belangrijke quotes, plaatjes, kaarten en infographics die bij elkaar worden gesprokkeld uit meerdere bronnen. De artikelen worden gemaakt door algoritmes, maar er komen ook nog mensen aan te pas om de nieuwsonderwerpen te kiezen. Is het vernieuwend? Ja. Is het knap dat dit is bedacht door een 17-jarige jongen die het afgelopen jaar aan deze app heeft gewerkt en tegelijk bezig was om het laatste jaar van de middelbare school af te ronden? Dat ook. Bijzonder is dat Yahoo met deze app een heel andere insteek kiest: geen personalisatie, zoals bij Flipboard. Maar een overzicht van de 9 belangrijkste nieuwtjes, ongeacht wie je bent of wat je interesses zijn. Wie uitgelezen is kan door met 16 extra nieuwtjes, in totaal dus 25 nieuwtjes waarmee je het zult moeten doen.

Downloaden: Yahoo News Digest (gratis, alleen Amerikaanse App Store, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2014, 9:48
Categorie Nieuws
Onderwerp yahoo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.