Writedown: simpele en stijlvolle schrijf-app voor iOS

Writedown is een nieuwe eenvoudige tekstverwerker met markdown-codering. Concurrent Write for iPhone is voorzien van background sync.

Writedown iOS tekstverwerkenEr is een dicht woud van simplistische schrijfapps op iPhone en iPad. Helemaal sinds het succes van de minimalistische applicatie iA Writer komen er nog steeds veelvuldig applicaties uit die niet zoveel anders doen, maar vooral concurreren op prijs. Kijk maar eens naar Byword of iWriter. Om het ingewikkelder te maken, heeft de ontwikkelaar van laatstgenoemde nóg een nieuwe, simplistische en stijlvolle schrijfapp uitgebracht: Writedown. Directe concurrent Write for iPhone is ook bijgewerkt.

Writedown is opnieuw een applicatie waarin je vooral ‘gewoon’ schrijft. Het komt in de verste verte niet in de buurt van een allesomvattende Word-applicatie als Apple’s Pages waarin je in de weer kan met tabellen, grafieken, foto’s en tekstkolommen. De bewerkingen die je in de tekst kan doen, beperken zich tot markdown-codering. Zet twee sterretjes om een of meerdere woorden, en ze worden vetgedrukt. Zet twee underscores om een woord en je maakt hem cursief. Zet er een hekje voor en je maakt er een tussenkop van. Markdown is simpel, maar werkt meestal pas in de aparte voorbeeldweergave van de bewerkte tekst. Writedown heeft wel een bijzonderheid ten opzichte van veel concurrenten: je ziet de bewerkingen ook direct in het scherm terwijl je schrijft. Niet alleen in de preview dus. Omdat de nadruk op eenvoud ligt, kan je tekstbestanden alleen als .md of .txt opslaan, niet als .doc bijvoorbeeld.

Writedown iPhone tekstverwerken Writedaown iPhone thema's iOS

Buiten de schrijfapp voor iPhone en iPad, kan je voor dezelfde prijs ook de net zo eenvoudig maar stijlvol uitziende Mac-applicatie kopen. De versies synchroniseren je documenten via iCloud, zodat je overal dezelfde en laatst bijgewerkte documenten bij de hand hebt. De grote troefkaart die de iOS-versie toont ten opzichte van de concurrentie is het kiezen uit vier thema’s. Behalve een witte achtergrond, kies je ook voor een vanille, zwarte of fraaie donkerblauwe achtergrond met contrasterend lettertype – dat je eveneens kan vergroten en aanpassen. Het moet niet moeilijk zijn om Writedown in je favoriete rustige interface te gieten. De snelknoppen boven het toetsenbord, TextExpander-ondersteuning en de live bijgewerkte woordenteller krijg je er gratis bij.

Downloaden: Writedown (€2,69 ter introductie, iOS, 7.0+)
Ook genoemd: Writedown for Mac (€2,69, Mac)

Vernieuwd: Write for iPhone

Write for iPhone iOSWrite for iPhone, voorheen Write for Dropbox, is met zijn eveneens rustige uitstraling een langer bestaande concurrent voor Writedown. De applicatie heeft een stevige update gekregen die inspeelt op iOS 7-specifieke functies. Onder Apple’s nieuwste besturingssysteem kan de applicatie nu synchroniseren op de achtergrond, zodat je de nieuwste, gesynchroniseerde versies van documenten ziet als je de app opent. Het app-icoon geeft voortaan aan hoeveel bestanden er zijn bijgewerkt na je laatste keer openen. Verder is tekstverwerken in de app soepeler geworden bij grote bestanden en heeft de zwarte nachtstand van de app nu ook een voorbeeldweergave in het zwart.

Downloaden: Write for iPhone (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2013, 19:05
Categorie Productiviteit
Onderwerpen schrijven, tekstverwerker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.