WordOn HD: Nederlands online woordspel in de herkansing

WordOn HD voor iPhone en iPad is de opvolger van het online woordspel Word On en heeft nieuwe leuke eigenschappen.

WordOn HD woordspel iPhone iPadHet Nederlandse UnitedGames verraste in maart aangenaam met Word On, een fris online woordspel dat meeliftte op de hype rondom de online Scrabble-kloon Wordfeud. Nog geen jaar later is nu opvolger WordOn HD uitgekomen. De nieuwe applicatie is universeel voor de iPhone en iPad, ziet er kleurrijker uit en heeft een aantal toevoegingen. Voor de beginnende speler is het belangrijk om te weten dat je nu een oefenpotje tegen de computer kan spelen, waarin het spel voor het eerst duidelijk wordt uitgelegd.


Daar was in het originele WordOn al behoefte aan. Het zit zo: je hebt een stapel met letters waarmee je een woord neerlegt op een plankje, waarna de beurt naar de tegenstander gaat. Vakjes op het plankje bepalen welke van je letters een verhoogde letter- of woordwaarde veroorzaken. Maak je een woord van de maximale lengte van zeven letters, dan kan je rekenen op forse bonuspunten. Maar… er zijn ook twee vakjes op je plank die je letters die je daarop legt, naar de tegenstander sturen. Als die vervolgens jouw beide letters in een woord kan verwerken, kan ie rekenen op extra punten. Het is dus de bedoeling dat je niet alleen een goed woord maakt, maar je tegenstander ook opzadelt met onhandige letters.

Daarvoor heeft WordOn HD een nieuwigheid die perfect aansluit op dit idee. Je kan gluren naar de letters van de tegenstander, zodat je weet met welk letterpakket hij of zij dadelijk te maken heeft. Als je WordOn goed wil spelen, kan je nu dus erg tactisch en venijnig letters toespelen naar de ander. Maar er is nog een nieuwe gluurfunctie. Je kan nu in het zakje van de resterende letters in het spel kijken. Zo weet je wat de kans is op die ene X die je nodig denkt te hebben. Met de knop rechtsonder zie je het aantal resterende letters. Tenslotte kan je de muntenmeter activeren. Daarmee zie je aan het aantal muntjes boven je woord hoe goed het is; op een score van 1 tot 5 muntjes. Al deze elementen kosten sterren in het spel.

Je kan pakketten van munten kopen in de app, met als goedkoopste optie 500 munten voor 1,79 euro en als duurste 12.000 munten voor 21,99 euro. Met de munten kan je weer sterrenpakketten kopen. Gelukkig krijg je ook munten voor elk woord dat je legt en het winnen van een potje. Je hebt helaas wel automatisch te kampen met reclame in de app en we kunnen geen optie ontdekken om die uit te schakelen.

Maar waarom is er eigenlijk een opvolger van WordOn, en is het origineel niet uitgebouwd? Ontwikkelaar Camiel Kraan van UnitedGames:

De reden om een nieuwe versie te ontwikkelen is met name gedreven door de technische beperkingen van de eerste versie. Dit spel was gebouwd om maximaal 100.000 spelers te hebben en daar zaten we met een kleine 250.000 ruim overheen. We hebben dus het hele spel van de grond af op gebouwd in samenwerking met onze uitgever Flaregames en daarbij goed gekeken naar de vragen en verzoeken van bestaande spelers.

WordOn HD ziet er behoorlijk anders uit dan zijn voorganger. Waar die nog een strak uiterlijk had met tinten oranje en groen, daar is de nieuwe een gala van felle kleuren. Lichtblauw, oranje, lichtgroen, wit en geel kom je overal tegen en daardoor lijkt het spel een stuk meer op andere online spellen. Het lettertype is eerder cartoony dan strak en in de chat ziet dat er wat kinderachtig uit. Daaraan is wel wel weer aardig dat je tussen de chats door ziet op welk gelegd woord de reactie is ontstaan. Overigens is WordOn HD nog niet geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5.

Over het nieuwe uiterlijk van WordOn zijn we nog niet uit. Het spel ziet er vriendelijker, maar ook minder eigen dan het origineel uit. Het gluren maakt het spel tactischer, maar dat wordt gecompenseerd door de sterren waarmee je een beetje flauw voordeel kan halen. De grootste verbetering van WordOn HD is vooral dat het spel online stabieler en soepeler moet lopen dan de voorganger ooit gedaan heeft.

Downloaden: WordOn HD (gratis, universele app, vanaf iPhone 3GS en iOS 4.0)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.