Windcentrale: iPhone-app toont hoeveel groene stroom je hebt opgewekt

Met de iPhone- en iPad-app Windcentrale zie je hoeveel energie 'jouw' windmolen oplevert als je winddelen hebt gekocht.

Windcentrale meekijken met windmolen iPhoneGroene stroom is vandaag in het nieuws, zowel positief als negatief. Terwijl de Nederlandse Energie Maatschappij publiekelijk bekendmaakt dat groene stroom grotendeels een leugen is, kondigt Vodafone aan dat ze voor 100% op windenergie zullen overstappen. Die keuze voor windenergie is bewust gemaakt: het is volgens Greenpeace namelijk duurzamer dan groene stroom uit waterkracht en biomassa. De nieuwe iPhone-app van het crowdfunding-project Windcentrale speelt daar mooi op in. Met deze app kan je zien hoeveel groene energie je opwekt als je een winddeel hebt gekocht; een stukje windmolen waarmee je de opgewekte energie bespaart op je jaarrekening.


Windcentrale was in ieder geval vorig jaar een groot succes. Het energieproject haalde liefst 7 miljoen euro aan crowdfunding op. Bezitters van stukjes windmolen kunnen nu in de applicatie voor de iPhone en iPad installeren om te zien hoeveel energie en besparing hun winddelen hebben opgeleverd. De app laat statistieken zien in windkracht, de productie van de molen, het relatieve vermogen waarop de molen draait, hoeveel Watt je eigen winddelen opleveren en hoeveel (spaar)lampen je daarvan aan kan zetten. Ook zonder bezitter te zijn van deeltjes van de windmolen, kan je trouwens meekijken naar de productie van windmolens als De Grote Geert in de buurt van Delfzijl.

Naast de huidige productie, zijn er nog wel wat meer gegevens op te halen in de applicatie. In het tabblad Overzichten veeg je tussen de productie van een dag, week, maand en jaar, waarbij de laatste wordt afgespiegeld tegen een prognose. Op die pagina zie je ook hoeveel procent je winddelen van de verwachte jaarproductie hebben opgeleverd. Die waarde zie je ook per maand, waarbij je in een grafiek ziet welke dagen goed en niet scoorden. Het weekoverzicht doet dat nog wat overzichtelijker, met vermelding van het weekrecord. Ten slotte is er een dagrecord dat gehaald is binnen een uur, op de dagproductie-pagina.

Windcentrale vermogen windmolen iPhone Windcentrale dagproductie in grafiek iPhone

Meer informatie over de molen waarbij je zelf winddelen hebt, zie je in het derde tabblad. Je kan er de locatie van de windmolen op een kaart bekijken, ziet het normale vermogen, de verwachte productie, aantal winddelen, status, fabrikant en type, een energiemeter en twee cirkeldiagrammen met actieve draaitijd en verwachte productie. Nieuws over stilliggende molens of de verrekening van de jaarnota op je energierekening, vind je in het laatste tabblad. Als je liever de luchtige kant van het project bekijkt, ben je beter uit op de pagina met de huidige productie. Daar wordt de huidige omstandigheid van wind ook nog even aangestipt: ‘Lekker briesje!’.

Downloaden: Windcentrale (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.