Vriendenapp Spur gaat alvast de strijd aan met Foursquare Swarm

Spur voor iPhone is een nieuwe 'Zoek mijn vrienden-app' die alvast de strijd met Swarm van Foursquare aangaat. Maar gaat dat ook lukken?

spur icoonSwarm, de nieuwe app van Foursquare is nog niet eens uit, maar heeft nu al concurrentie. Spur is verschenen, een app waarmee je kunt zien welke vrienden in de buurt zijn en eenvoudig met hen kunt afspreken. Wij zochten uit of Swarm zich zorgen hoeft te maken. Een grappig detail is dat Spur een fladderende vlinder als icoon hanteert, terwijl Swarm een zwermende bij gebruikt. Kennelijk zien beide diensten gebruikers als insecten die zich op een ‘social heat map’ verplaatsen en vaak dichter bij elkaar in de buurt zijn dan ze doorhebben. Apps als deze moeten ervoor te zorgen dat ze elkaar niet onnodig mislopen.

Spur versus Swarm

spur vrienden in de buurtSpur doet misschien hetzelfde als Swarm straks gaat doen, maar de aanpak verschilt behoorlijk. In Spur zie je alleen welke vrienden die Spur gebruiken in de buurt zijn, dus begin je hoogstwaarschijnlijk met een lege app. Als je vrienden wel zover hebt gekregen om de app te installeren kun je hen selecteren voor een afspraak of meteen chatten om concrete afspraken te maken. Qua type activiteiten kun je kiezen uit Hangout, Eat, Party en Study. Prima, maar het blijft wat minimaal allemaal. Swarm heeft gekozen voor een meer uitgebreide insteek. Zo heeft de nieuwe Foursquare-app straks ook aandacht voor gedrag, door middel van vernieuwde mayor-posities maar ook via meldingen hoeveel keer je bij de sportschool hebt ingecheckt of hoe lang je een bepaalde vriend niet hebt gezien. Ook zullen er in Swarm stickers komen, die je aan je check-ins kan koppelen. Ze laten zien hoe je je voelt en wat je aan het doen bent.

En ook het locatiebepalen in Spur en Swarm gebeurt op een andere manier. Zo ziet Spur automatisch waar je bent door de locatiebepaling in iOS te gebruiken, wanneer je hier toestemming voor geeft. Uiteindelijk betekent dit niet dat Spur je locatie op de meter nauwkeurig zal weergeven, want vrienden krijgen alleen een indicatie of jij “dichtbij” of “heel dichtbij” bent. Een nadeel is wel dat Spur dus constant je locatiegegevens meet, en dat dit simpelweg batterij kost. In Swarm geef je zelf een indicatie van waar je bent en deel je dus alleen je locatie met de app bij het inchecken, wat juist besparend werkt.

Niet nieuw

spur groep makenDe apps mogen dan onderling verschillen, nieuw is hun insteek geenszins. Met Apple’s eigen Zoek mijn vrienden kan je al bijhouden waar vrienden uitspoken en de app Highlight doet vrijwel precies hetzelfde. Ook zijn er apps als het Nederlandse Ketchupp, die als doel heeft mensen bij elkaar te brengen.

Als we moesten zeggen welke applicatie nu uiteindelijk succes zal hebben maakt met name Swarm een goede kans. Dat heeft met besparing van de batterij te maken, maar natuurlijk ook met de grote naam erachter: Foursquare. Doordat 50 miljoen mensen die app al gebruiken, en alle data over locaties straks al in Swarm staat is die app waarschijnlijk het meest toegankelijk. Het nieuwe Spur heeft duidelijk getracht het proces van vrienden vinden en afspreken te versimpelen, maar staat door de minimale uitvoering, het feit dat je met een lege app begint en de onbekendheid eigenlijk al met 0-10 achter.

Downloaden: Spur (gratis, iPhone, iOS 7.1+)
Swarm verschijnt deze week in de App Store

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 mei 2014, 9:02
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp foursquare

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.