Verkiezingskaart: uitslag Tweede Kamer-verkiezingen op je iPhone

Verkiezingskaart is een iPhone-applicatie die niet tijdig in de App Store is verschenen. Dat is jammer, want de app geeft een mooi overzicht van de uitslagen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

verkiezingskaartHelaas keurde Apple de applicatie Verkiezingskaart niet op tijd goed, waardoor de applicatie niet op het cruciale moment in de App Store te vinden was. Maar de ontwikkelaar stelt wel adhoc-versies van Verkiezingskaart beschikbaar, zodat we toch nog kunnen kijken wat we hebben gemist. Vanaf gisteravond 21:00 uur zijn in de applicatie en op de bijbehorende website Verkiezingskaart.nl de uitslagen van de Tweede Kamer-verkiezingen te vinden. De app maakt ook gebruik van push notificaties: niet met geluiden en pop-ups, maar alleen met een badge op het applicatie-icoon.


Je kunt zoeken naar gemeentes op tijdstip, op alfabet of via de zoekfunctie. Vervolgens krijg je bij de gekozen gemeente de opkomst, het aantal stemmen en de verdeling van de stemmen te zien. Zo’n overzicht is er ook voor heel Nederland. Ter vergelijking kun je de Tweede Kamer-verkiezingen van 2002, 2003 en 2006 opvragen. Wil je weten hoe het met de populariteit van een bepaalde partij is gesteld, dan kun je ook een kaart van Nederland opvragen, waarbij een kleur (lichtgeel tot donkerrood) aangeeft hoe populair de betreffende partij is in de diverse gemeentes. Die informatie is vrij gedetailleerd: zo kun je bijvoorbeeld opvragen hoeveel mensen bij TK2006 in Amsterdam, Diemen, Oostzaan en andere gemeentes op bijvoorbeeld de SP hebben gestemd. Natuurlijk is die informatie ook voor alle andere partijen en voor alle andere gemeentes aanwezig.

Het is jammer dat Verkiezingskaart voor iPhone het niet heeft gehaald voor de verkiezingen, maar misschien komt de app ooit weer van pas, bijvoorbeeld bij de Statenverkiezingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.