Vainglory icon

Vainglory: strategisch actiespel is Game van de Week

De App Store is een strategische actiegame rijker. Vainglory is een game met de complexiteit van League of Legends en Dota 2, maar dan op je touchscreen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Vainglory iconDe nieuwe iOS-game Vainglory brengt nogal wat met zich mee. Dit was één van de games die tijdens Apple’s iPhone 6-presentatie de grafische kracht demonstreerde van de A8-chip en de nieuwe Metal-techniek. Een game die volgens de ontwikkelaars de grafische prestaties van je iPhone en iPad naar een nieuw niveau moet brengen. En daarvoor wordt ook nog eens één van de meest recente en populaire gamegenres van het moment voor gebruikt: de multiplayer online battle arena (MOBA).

Vernietig het kristal

Je speelt in Vainglory één van de tien helden die op het moment in de game beschikbaar zijn. Door op het scherm te tappen loop je rond, en met een tap op een vijand begin je automatisch de aanval. Het verslaan van vijanden levert ervaringspunten op, en als jij de genadeslag op een vijand levert krijg je extra goud om te besteden. Met dit in het achterhoofd moet je de geschuttorens van de tegenspeler kapotmaken, om uiteindelijk zijn kristal te bereiken en te verwoesten. Maar in de tussentijd word je ook bestookt door een oneindige golf zwakke monsters uit het vijandelijke kamp, die de strijd ook aangaan met een groep computergestuurde wezens die aan jouw kant staan.

Positionering is bij Vainglory het allerbelangrijkst. Als je een geschuttoren aanvalt word je immers zelf ook onder vuur genomen en is het verstandig om je achter monsters uit jouw kant te verstoppen. Dan schiet de toren op deze wezentjes terwijl je zelf harde klappen uitdeelt. Op deze manier moet je continu bepalen wanneer je verschuilt en wanneer je naar voren rent om een mep uit te delen.

Een potje Vainglory zal voor nieuwelingen de eerste paar keer verwarrend aanvoelen. Omdat het bijvoorbeeld belangrijk is de laatste klap te hebben op een vijand, moet je ineens op een heel andere manier kijken naar je spelomgeving. Ben je echter MOBA’s gewend, dan zal Vainglory vanaf de eerste minuut bekend aanvoelen. Dit is een MOBA van de meest traditionele soort, met ontzettend veel gelijkenissen met Dota 2 en League of Legends voor de pc.

Afgewerkt

Vainglory is niet de eerste MOBA die we op de iPhone en iPad, maar het is wel de meest afgewerkte variant die we tot nu toe hebben gespeeld. Dat is deels te danken aan de fraaie spelomgevingen. Hoewel personages er niet heel bijzonder zijn, zie je in de gamewereld duidelijk de effecten van Metal. Licht schijnt op indrukwekkende wijze door bomen heen, mist hangt onopvallend rond de benen van je held en

Beter op iPad

Je kunt Vainglory spelen op zowel de iPhone als de iPad, maar eigenlijk voelt het vooral als een iPad-game. Op het kleinere iPhone-scherm verlies je namelijk al snel het overzicht – al zal dat op de iPhone 6 Plus wel meevallen. Soms gebeurt er ontzettend veel tegelijk en moet je net op dat ene monster tussen alle hectiek tappen. Hoe groter je scherm, hoe preciezer je kunt spelen.

Je kunt je echter afvragen in hoeverre een MOBA nou echt thuishoort in de App Store. Vainglory is perfect afgewerkt, maar het blijft een gamegenre dat is gemaakt om met je muis en toetsenbord te spelen. Dat is bij andere spellen zelden een probleem bij ons geweest, maar een MOBA speel je competitief. Leent het aanraakscherm zich daarvoor? Dat is lastig om nu al een antwoord op te geven.

Vainglory screenshot

Gratis

Vainglory staat gratis in de App Store, maar laat je slechts twee personages gebruiken. Wil je er meer? Dan moet je geld in de game steken. Dit verdienmodel is vergelijkbaar met de grote titels op de pc, en lijkt eigenlijk ook ideaal voor een gratis MOBA. Je wil immers geen in-app aankopen waarmee je spelvoortgang kunt versnellen: het is de bedoeling om tegen andere gamers te spelen, waarbij het oneerlijk is als iemand een voorsprong kan kopen. Door enkel de variatie in personages te versleutelen kun je Vainglory serieus spelen, waarna je betaalt als je er dieper in wil duiken.

Conclusie Vainglory review

Van alle games die probeerden de MOBA naar de App Store te halen, is Vainglory hier het beste in geslaagd. Tijdens onze eerste speelsessies voelde Vainglory precies als concurrerende games binnen hetzelfde genre – maar dan op een smartphone of een tablet. We zijn benieuwd of een game als dit ook lange tijd leuk kan blijven op een touchscreen, maar daar zullen we mettertijd achterkomen. In de tussentijd is Vainglory echter zo’n imposante prestatie, dat we het wel onze Game van de Week moeten noemen.

Pluspunten

  • Beste MOBA op iOS tot nu toe.
  • Prachtige omgevingen.

Minpunten

  • Is een MOBA op een touchscreen ook op de lange termijn leuk?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2014, 11:08
Categorie Games
Onderwerp gvdw

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.