Type:Rider voor iPad: maak een tijdreis door de wereld van lettertypes

In Type:Rider voor iPad maak je een tijdreis door de geschiedenis van de typografie, door over grote letters te rollen en objecten te verzamelen.

Type RiderHet nieuwe Type:Rider is een sfeervolle game en educatieve app ineen. Je speelt het spel als twee rollende punten die een tijdreis door een schimmige wereld maken en onderweg over grote letters rollen en objecten verzamelen. De letters waar je over heen rolt zijn afkomstig van de meest herkenbare lettertypes uit de geschiedenis, zoals Garamond en Comic Sans. Je rolt als punten bijvoorbeeld langs een enorme ‘C’, om je daarna over een afgrond te werpen en in een veilige ‘U’ te belanden. Door de duistere visuele effecten heeft het spel qua uiterlijk wel iets van Limbo weg. Hoe meer letters je verzamelt, hoe meer je over typografie leert.

In de app reis je door tien verschillende en zeer gedetailleerde werelden met gevarieerde landschappen, van prehistorische rotstekeningen tot de huidige moderne tijd. Onderweg kom je allerlei conceptuele kunstobjecten tegen en wordt je begeleid door sfeervolle muziek. De bediening van Type:Rider is vrij eenvoudig. Je hebt drie bedieningsopties: de accelerometer, de virtuele knoppen en de standaard intuïtieve bediening, waarbij op de linker- of rechterkant van het scherm tikt om die kant op te gaan en aan beide zijden tegelijk om te springen. Onderweg pak je brieven, beweeg je blokken en breng je de punten naar het einddoel, waar je wordt beloond met informatie over een bepaald lettertype.

Type Rider GaramondType Rider gebouw

De belangrijkste gimmick van Type:Rider, de geschiedenis van de verschillende lettertypes, is vreemd genoeg gescheiden van het spel zelf. Je verzamelt wel objecten en kijkt naar de lettertypes terwijl je speelt, maar het echte leer-aspect vindt plaats via alinea’s met tekst die je met het verzamelen van gloeiende objecten moet ontgrendelen. Zodra je dat doet stopt het spelen dus ineens en moet je omschakelen naar lezen. Dat gebrek aan integratie is absoluut jammer, maar het spel is desondanks sfeervol en onderhoudend. Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om lekker door te spelen en daarna eens te gaan lezen in de tekst die hebt vrijgespeeld. Type:Rider is bovendien een prachtig om te zien en het onderwerp -de typografie en de geschiedenis van schriftelijke communicatie- blijkt erg interessant.

Type:Rider is ook beschikbaar als een sociale ervaring via Facebook, een browser spel, en een real-life kunstinstallatie. Bekijk de officiële website voor meer informatie daarover.

Downloaden: Type:Rider (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2013, 15:23
Categorie Games
Onderwerpen grafisch, interactief

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.