Type Nine icon

Type Nine: T9-toetsenbord voor de iPhone

Het Type Nine-toetsenbord brengt T9 terug naar de iPhone. Maar zonder Nederlands woordenboek is deze app helaaas nog niet goed bruikbaar.

Type Nine iconWe hebben de afgelopen tijd flink wat toetsenborden in de schijnwerpers gezet: in een uitgebreid vergelijkingsartikel namen we de beste veegtoetsenborden onder handen, en we keken eerder deze week nog naar een toetsenbord speciaal voor dikke vingers. Maar wat als je helemaal niet zit te wachten op al deze vernuftigheden? Dan kun je nu ook terugvallen op één van de oudste mobiele toetsenborden die er is. De iOS-app Type Nine voegt namelijk het klassieke T9-toetsenbord toe aan je iPhone of iPad. Jammer dat we er in Nederland alleen nog niet heel veel aan hebben.

Type Nine werkt precies zoals je wellicht van je oude Nokia-telefoon gewend bent. Iedere toetsenbordknop heeft drie letters. Door op de juiste cijfers te tappen wordt er voorspeld welk woord je wil schrijven, waarna je in een suggestiebalk het juiste woord kunt selecteren. Maar: Type Nine heeft geen Nederlands woordenboek, waardoor er ook geen Nederlandse woordsuggesties in beeld verschijnen. Omdat typen met Type Nine zo afhankelijk is van de voorspellingen, kun je het toetsenbord daarom niet gebruiken om Nederlandse woorden te typen. Het is wel mogelijk om een cijfer omhoog te vegen en een letter met de hand te kiezen, maar hiermee typen is een moeizaam proces. Je kunt niet meermaals op een letter tappen om letters in beeld te krijgen, zoals met telefoontoetsenborden voor de komst van T9.

Lees ook: Toetsenbord installeren in iOS 8

Type Nine in het Nederlands komt eraan

Het gebrek van een Nederlands woordenboek maakt Type Nine niet goed bruikbaar als je Nederlandse woorden kunt typen, maar in het Engels werkt het toetsenbord wel gewoon. Daarnaast kun je hem gebruiken in het Deens en Spaans. We hoeven echter niet lang op Nederlandse taalondersteuning te wachten, zo vertelt ontwikkelaar Rasmus Porsager aan iCulture:

Ik heb inmiddels meerdere verzoeken voor nieuwe talen gekregen, waarbij de meeste mensen vroegen naar ondersteuning voor Nederlands. Ik kan daarom zeggen dat dit de eerste taal is die ik zal toevoegen! Ik denk dat Nederlands na drie of vier weken aan Type Nine wordt toegevoegd. Daar kan ik uiteraard niet helemaal zeker van zijn, omdat Apple de update ook nog moet goedkeuren.

Type Nine (Custom)Type Nine 2 (Custom)

Handige swipes

Je vindt in Type Nine ook een aantal handigheden die alleen op een touchscreen zouden werken. Je kunt bijvoorbeeld de nulknop naar boven vegen om leestekens te zien. Hier staat ook een kleine verzameling emoji die je kunt gebruiken zonder van toetsenbord te wisselen. Voor ons een vrij handige functie: we hebben de afgelopen weken een aantal toetsenborden geïnstalleerd, waardoor we nogal vaak op de wereldbol moeten tappen om de emoji te bereiken. Een verzameling smileys op hetzelfde toetsenbord is sneller bereikbaar. Veeg de knop naar links of rechts om je cursor te bewegen.

Privacy

Type Nine is een toetsenbord wat geen volledige toegang vereist. Dit betekent dat de ontwikkelaar je toetsaanslagen op geen mogelijkheid kan zien. Een welkome functie die de mogelijkheden van de app niet lijkt te ondermijnen: de woordsuggesties verschijnen bijvoorbeeld nog steeds in beeld. We hebben eerder de privacy-instellingen van iOS-toetsenborden besproken.

Conclusie Type Nine review

Type Nine steekt solide in elkaar, maar is zonder een Nederlands woordenboek eigenlijk nog onbruikbaar voor ons. Alleen Engels, Deens en Spaans worden op het moment ondersteund, waardoor veel Nederlandse gebruikers er alleen wat aan hebben als ze geregeld in die talen schrijven. Jammer, want net als vele andere hebben we warme gevoelens voor het oude T9-toetsenbord. Dat gezegd hebbende: ben je er ook sneller mee dan met moderne toetsenborden zoals SwiftKey en Swype? Wij merken dat we met een ‘gewoon’ toetsenbord inmiddels razendsnel woorden kunnen typen, ook omdat autocorrectie tikfouten snel corrigeert. We moeten toegeven: we hebben al een paar jaar geen T9 meer gebruikt. Maar we kunnen moeilijk voorstellen dat we met zoveel taps ooit sneller worden met dit ouderwetse toetsenbord. Type Nine doet alles wat je van een T9-toetsenbord op de iPhone wil, maar dit systeem is ingehaald door slimmere alternatieven.

Pluspunten

  • Alles wat een T9-toetsenbord op de iPhone moet zijn.
  • Slimme veegbewegingen geven je toegang tot leestekens, emoji en meer.

Minpunten

  • Geen Nederlands toetsenbord, waardoor app nu nog onbruikbaar is.
  • Ingehaald door snellere alternatieven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 november 2014, 9:17
Categorie Diensten
Onderwerp toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.