iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Tour de France 2011: zo volg je de Tour via je iPhone

Afgelopen zaterdag is de Tour de France weer van start gegaan. Maar hoe volg je nou de Tour het beste via je iPhone? Wij zetten enkele applicaties en websites voor je op een rij.
Leon Verhelst - · Laatst bijgewerkt:

tour de franceZal Alberto Contador wel of niet de Tour winnen, en hoe gaan de Nederlandse renners het dit jaar doen? Zij zitten dan ook vaak op het puntje van hun stoel als de Tour weer van start gaat. Maar wat nou als je net niet in de gelegenheid bent om thuis voor de buis de Tour te volgen? Wees niet bevreesd: verschillende ontwikkelaars hebben een keur aan gave Tour-apps gemaakt, zodat je geen minuut van de belangrijkste wielerronde van het jaar hoeft te missen. Zo kun je ‘s morgens bij het koffieapparaat gewoon meepraten over de ontwikkelingen in de Tour.

Applicaties

TDF Official appOfficial 2011 Tour de France
Prijs: €0,79
Grootte: 23,8MB

We beginnen natuurlijk met de officiële applicatie, die door sponsor ŠKODA is gemaakt. In deze applicatie is een berg (pun intended) aan informatie te vinden, waaronder informatie over de renners en uitgebreide informatie over de verschillende etappes met onder andere de hoogteverschillen. Daarnaast kun je in de applicatie ook een agenda vinden en verschillende ranglijsten zoals etappe-specifieke lijsten, ranglijsten voor alle te verdienen truien. Natuurlijk heeft de applicatie ook live-informatie tijdens de race, zodat je per minuut kunt zien wie er in het peloton zitten en welke rijders er plotseling uitbreken. Daarnaast is ook op een kaartje te zien waar de rijders op dat moment rijden. En achteraf kun je – ook in de file – highlights bekijken van de etappes.

Tour de France gameTour de France 2011 The Game Official
Prijs: €2,39
Grootte: 12,8MB

Een sportevenement als de Tour kan natuurlijk niet zonder spel op iOS, dus daarom is er Tour de France 2011: official game. In dit spel kun je trainingen doen, rijden door de straten van Parijs en je team beheren. Het spel is zo echt mogelijk gemaakt, wat betekent dat je ook op je strategie moet letten. Daarnaast heeft het spel ook zeer mooie graphics en is het geoptimaliseerd voor de iPhone 4. In de app zit ook eenFacebook-integratie, die je extra punten kan opleveren.

Telesport Ronde AppTelesport Ronde App
Prijs: €0,00
Grootte: 9,9MB

Op de eerste pagina van de applicatie vind je de 10 meest recente artikelen over de Tour die afkomstig zijn van de maker van de app, de Telegraaf. Net als de officiële applicatie biedt ook deze applicatie van de Telegraaf informatie over de etappes. Daarnaast kun je in de applicatie ook de verschillende klassementen en bijbehorende ranglijsten vinden. Met een klokje op de Live-tab kun je instellen dat je een notificatie krijgt wanneer de Tour van start gaat. Ook is er op die pagina een stelling aanwezig, die mede bepaalt waarover het “Tourgesprek” van die dag gaat. Verder kun je instellen een alert te krijgen bij live updates of tweets van renners.

rabo cycling appRabo Cycling
Prijs: €0,00
Grootte: 4,2MB

De Rabo Cycling-app is niet specifiek op de Tour de France gericht, maar op de Raboploeg en de verschillende rondes en wedstrijden die zij rijden. Dat maakt voor het volgen van de Tour via deze applicatie verder niet veel uit, behalve dat de rijders van de Raboploeg extra opvallend zijn gemaakt. Ook deze applicatie biedt een liveverslag tijdens de etappes van de Tour. Net zoals bij de andere apps staan ook hier alle klassementen in en de tijden waarop de ritten van start gaan. Ook kun je per etappe informatie over de etappe en de uitslagen daarvan bekijken. Tot slot heeft de applicatie ook een overzicht van de wielerteams en per rijder een beknopt profiel.

Cyclingnews.com 2011Cyclingnews.com 2011
Prijs: €0,00 (€1,59 in-app aankoop)
Grootte: 0,7MB

Net als de vorige applicatie is ook deze app niet specifiek op de Tour gericht, maar lijkt het een verzameling van nieuws over de wielersport te zijn. Toch kunnen we de applicatie niet geheel afschrijven, want deze biedt namelijk ook informatie over ritten die op dat moment live gereden worden. Wel moet hiervoor een in-app aankoop gedaan worden, waarna je toegang krijgt tot tekst- en foto-updates en de positie van het peloton op de te rijden etappe. Verder kun je artikelen offline opslaan of delen via e-mail.

Tour 2011 etappeschemaTour 2011 etappeschema
Prijs: €0,79
Grootte: 2,9MB

In de meeste van de hiervoor besproken applicaties waren de schema’s van de Tour te vinden, maar sommige mensen hebben deze data misschien liever in hun agenda staan. Dat is het doel van deze applicatie. Je kunt het gehele schema met één druk op de knop in de agenda naar voorkeur zetten. Ook kun je je abonneren op de iCal-versie van het schema. Dat heeft als voordeel dat je de agenda gemakkelijk aan- en uit kunt zetten, waardoor je niet steeds tegen een volle agenda aan hoeft te kijken. De applicatie zet automatisch het soort etappe, de vertrek- en aankomstlocatie, de lengte en een overzicht van de etappe in je agenda. Daarnaast kun je er dan ook een link vinden naar een website waar je nog meer informatie kunt vinden over de etappe van die dag.

Sportal le Tour 2011Sportal Le Tour 2011
Prijs: €0,00
Grootte: 1,6MB

Deze applicatie is de afgelopen paar dagen flink aan het stijgen in de App Store, en staat op het moment van schrijven al op plaats 40. De app is van Australische makelij en richt zich dus ook op dat publiek. In de applicatie vind je onder andere foto’s, nieuws en een kleine beschrijving van de etappe’s met de uitslagen. Het nieuws kun je via Twitter, Facebook of e-mail delen, en je kunt er vanuit de applicatie ook op reageren. Verder vind je hier de klassementen van de teams en de individuele klassementen. Ook geeft de app informatie over de ‘rating’ van de rijders op de verschillende onderdelen van de etappes.

Tour 2011 de gids van de etappeTour 2011 de gids van de etappe
Prijs: €0,79
Grootte: 4,4MB

Deze applicatie is voornamelijk gericht op de te rijden etappes, en niet zo zeer op het live volgen van de Tour. In de app vind je onder andere een Google Maps-achtige kaart waarop je alle etappes vindt. Ook geeft de applicatie informatie over het profiel van de etappe, de lengte de datum waarop deze gereden wordt en nog veel meer. Zodra de tijden van een bepaalde etappe bekend zijn geworden, worden deze bijgewerkt en kun je precies zien hoe lang de kopgroep er bijvoorbeeld over deed om voorbij een bepaald punt te komen. Tot slot vind je uiteraard ook informatie over de deelnemende ploegen en bijvoorbeeld hun plaats in het klassement.

iColsiCols
Prijs: €2,99
Grootte: 0,3MB

Deze applicatie is voornamelijk van toepassing wanneer de rijders het berggebied zullen betreden. De app biedt namelijk een berg aan informatie over meer dan 1200 hellingen, verspreid over heel Europa. Dat maakt de app dus ook heel geschikt voor onder andere de Vuelta of de Giro D’Italia. Je kunt onder andere zoeken op bergen in de buurt, zoeken op naam of plaats, kijken over welke berg de rijders vandaag moeten rijden in de kalender en de populairste heuvels en bergen bekijken. Van elke helling krijg je onder andere de lengte, het hoogteverschil, het gemiddelde dalingspercentage en het profiel van de berg. Verder krijg je nog de GPS-positie op Google Maps, de regio of het land waar de helling ligt en de plaats waar de klim begint.

Radio 1 appRadio 1
Prijs: €0,00
Grootte: 5,2MB

Ook de applicatie van Radio 1 is flink in de lijst aan het stijgen. Met de applicatie kun je natuurlijk gewoon radio luisteren, maar ook zolang de Tour duurt deze live volgen via het radioverslag. Daarnaast vind je in de app een mooi overzicht van het programma, met om 22:00 het programma Langs de Lijn, speciaal voor Tour de France fans. Het programma is net op tijd afgelopen voor de Avondetappe op Nederland 1, die dit jaar voor het laatst door Mart – “Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen” – Smeets wordt gepresenteerd.

Websites

NOS.nl Mobiel
Op de speciale mobiele website van de NOS kun je ook diverse informatie vinden over de Tour de France. Zo vind je er onder andere een live tekstverslag van de Tour, een link naar de live tv-uitzending en het radioverslag. Daarnaast vind je er ook de uitslagen per etappe, de details over de te rijden etappes, het nieuws en het klassement. De tv-uitzending is ook via 3G te bekijken, maar houd er rekening mee dat dit behoorlijk wat bandbreedte verstookt en je dus snel door je datalimiet heen kan zijn als dat voor jouw abonnement geldt. De links naar de tv-uitzending en het radioverslag verschijnen pas als de Tour-etappe van die dag begonnen is.

Tweede Scherm
Ook dit jaar gebruikt de NOS het concept van Tweede Scherm weer om je van informatie over de Tour te voorzien. Heb je dus een iPad of computer bij de hand, dan kun je met deze website de positie van de rijders in de gaten houden. Daarnaast kun je ook zien of er een kopgroep is, hoe ver die voor het peloton uitrijdt en wie er in de kopgroep zitten. Ook vind je er een plattegrond, de klassementen en is er een ingebouwde radiospeler van Radio 1. Tweede Scherm werkt helaas niet goed op de iPhone.

Bonus

Tour hornTour horn
Prijs: €0,00
Grootte: 1,6MB

Mocht je je in de buurt van een etappe van de Tour de France bevinden, dan is deze bonus-app misschien wel wat voor jou. Met de applicatie kun je het authentieke geluid van de Tour de France claxons nabootsen en kun je kijken waar de etappes zich bevinden.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2011, 15:23
Categorie Sport
Onderwerpen applicaties, populaire apps, tour de france

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.