Toekomst VLC Media Player voor iOS onzeker door klacht van Videolan

De toekomst van de iOS-versie van VLC Media Player lijkt onzeker doordat bedenker Videolan Apple beschuldigt van auteursrechtenschending. Volgens Videolan is Apple's DRM strijdig met de GPL-licentie waarop de onderliggende code van VLC voor iOS is gebaseerd.

VLCVideolan, de stichting achter de open source-mediaplayer VLC, heeft Apple formeel op de hoogte gesteld van auteursrechtenschending vanwege de manier waarop VLC voor iOS in de App Store wordt gedistribueerd. Dit maakte Rémi Denis-Courment, een van de hoofdontwikkelaars van VLC, deze week bekend. VLC voor iOS was al beschikbaar voor de iPad en sinds vorige week ook voor de iPhone en iPod touch. De software wordt niet ontwikkeld door Videolan, maar door de Franse ontwikkelstudio Applidium.


Het probleem kan als volgt omschreven worden: VLC is een open source-programma dat onder de GNU General Public License (GPL) wordt gedistribueerd, terwijl VLC voor iOS onder Apple’s eigen iTunes-voorwaarden wordt gedistribueerd. In deze voorwaarden is opgenomen dat gebruikers hun gedownloade (gratis of betaalde) apps op niet meer dan vijf apparaten mogen installeren. Deze beperking, ook wel DRM genoemd, is tegenstrijdig met de originele GNU-licentie waarop ook de onderliggende code van VLC voor iOS is gebaseerd. Die bepaalt namelijk dat distributie onbeperkt moet zijn.

Denis-Courmont verwacht dat Apple de iOS-versie van VLC spoedig uit de App Store zal verwijderen, omdat eerder dit jaar hetzelfde gebeurde met een iOS-port van GNU Go, een schaakgame die onder de GPL-licentie wordt gedistribueerd. Apple weigerde haar voorwaarden te veranderen en verwijderde daarom simpelweg de applicatie uit de App Store. Hetzelfde zou dus kunnen gebeuren met VLC voor de iPhone, iPod touch en de iPad, omdat Apple zich waarschijnlijk niet onder druk laat zetten.

Volgens de ontwikkelaar kunnen gebruikers het beste mobiele platformen zoeken die een opener karakter hebben:

In any case, while the rules for distribution of open-source or “free” (as in speech) software are extremely relaxed, they do exist and have to be abode by. VLC and open-source software in general would not have reached their current quality and success if it had not been for their license. Therefore, blatant license violation cannot be tolerated at any rate. Concerned users are advised to look for application on more open mobile platforms for the time being.

De klacht is enigszins opmerkelijk, omdat Videolan vooraf waarschijnlijk wel wist dat Apple andere voorwaarden hanteert dan de GPL-licentie voorschrijft. Desalniettemin is de applicatie wel bij Apple ingediend. De iPad-versie verscheen in september in de App Store en de iPhone- en iPod touch-versie maakte begin deze week zijn opwachting in de applicatiewinkel van Apple. De applicatie is momenteel nog steeds gratis te downloaden in de vorm van een universele applicatie voor alle iOS-apparaten.

Via: MacStories

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2010, 17:52
Categorie Amusement
Onderwerpen auteursrecht, multimedia, video, voorwaarden
38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.