The Drowning: schitterende 3D-shooter voor iPad en iPhone

The Drowning voor iPad en iPhone is een fantastisch uitziend en sfeervolle first person shooter. Hij is gratis te downloaden.

The Drowning iPad iPhone shooter headerZijn het verterende lijken? Zombies? Of andere mensachtige schepsels waarbij je vooral niet naar een afkomst moet zoeken? Hoe dan ook: ze komen met bakken op je af in The Drowning. Dat is een nieuwe gratis 3D-shooter op iPhone en iPad waarin de hoofdrol is weggelegd voor prachtige beelden. Een strand bij zonsondergang, een brug bij ochtenddauw en een industrieterrein waarvan buizen glimmen door de regen moeten je mond doen openvallen. Maar het is de besturing waar echt op wordt ingezet: The Drowning heeft een voor schietspellen unieke aanpak waardoor iedereen het moet kunnen oppakken.

Nieuwe besturing

Iedereen die een beetje overweg kan met stress en haast, lijkt een nuttige toevoeging. De pret begint al meteen nadat je enkele seconden hebt kunnen genieten van de eerste beelden, waarbij je als hoofdpersoon in een roeibootje over het water klotst. De eerste ‘Drowning’ betreden je bootje, je spoelt aan en daarna wordt de nieuwe besturing uitgelegd. Je tapt met twee vingers op het scherm om te schieten, veegt om te kijken, tikt met één vinger om ergens naartoe te lopen en drukt centraal onderin om 180 graden om te draaien.

The Drowning dubbeltik op schermNa een kleine training kan je ook kiezen voor een traditionelere besturingsmethode. Dan wordt lopen veel belangrijker dan met één knop. Je beweegt met de linkerstick, kijkt met vegen rechts op beeld en schiet met een knop. Het probleem is dat die traditionele opzet niet zo exact bestuurt als je als shooterfan zou willen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Modern Combat 4: Zero Hour en Dead Trigger, ben je veel bezig het vizier bij te stellen om de beweeglijke vijanden die zo dicht op je af komen te schieten. Bij de vernieuwde veegbesturing kan je veel meer in de aanval. Schieten staat centraal en voelt ook goed met twee vingers op het scherm, maar toch is niet helemaal vlekkeloos. Het komt regelmatig voor dat je pardoes toch verplaatst in plaats van schiet. Andere momenten heb je het idee dat maar klakkeloos aan het tikken bent omdat je toch wel iéts om je heen raakt.

The Drowning zombies op het strand

Progressie

The Drowning is daarmee nog niet meteen afgeschoten. Het gratis te downloaden spel is opgebouwd als een echte freemium-game en dat betekent dat je steeds in korte sessies duikt. Er is geen doorlopend verhaal en juist daardoor pak je het spel makkelijk tussendoor op. Even een missie je basis verdedigen of zoveel mogelijk tegenstanders doorzeven in een tijdslimiet. Hoe meer kills je haalt, hoe hoger je score en hoe meer beloningen je krijgt. Beloningen zijn bijvoorbeeld onderdelen van wapens die je zo bij elkaar speelt of een motor om naar het volgende gebied te rijden. Het gevoel van progressie is groot en dat zet nu eenmaal aan tot spelen.

Gratis te downloaden, dus duur

Helaas draagt het spel ook de nadelen van freemium-games met zich mee. Dat betekent dat je alleen een level kan spelen als je beschikt over olie en dat je op den duur behoefte voelt om de wapens gereed te maken die je nu nog niet kan gebruiken. Behalve onderdelen gebruiken wapens ook smeersel. Dat kan je weer kopen van goud en dat goud… dat laat zich weer op de kop tikken als in-app aankoop. Wel leuk is dat je in de winkel blind koopt. Je weet nog niet wat je krijgt en wordt dus niet geconfronteerd met enorme wapens die je toch nooit zal krijgen. Helaas zijn ze niet goedkoop: zo’n willekeurig wapen kost 500 goud en 500 goud doet… 4,49 euro.

Verhaal vertellen

In het eerste kwartier hanteert The Drowning al drie manieren van verhaal vertellen. Het begint met een introfilmpje in de 3D-beelden van het spel, het volgende moment lees je alleen tekstregels en daarna klinkt een voice-over tijdens tekeningen. Samen met de freemium-opzet en de losse levels in plaats van een doorlopende aanpak, heerst het gevoel dat er een stuk meer uit de schitterende omgevingen en de setting kon worden gehaald. Het voordeel is nu natuurlijk wel dat je The Drowning kosteloos en even tussendoor kan oppakken – en ook dat loont.

Downloaden: The Drowning (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2013, 12:05
Categorie Games
Onderwerpen first person shooter, schietspel, the drowning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.