iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Stiktu: beklad de wereld in augmented reality met app van Layar-team

Met de augmented-reality app Stiktu kan je met de iPhone of iPod touch digitaal kliederen op objecten uit de echte wereld. Als je het Facebook-logo een bril geeft, is dat voor iedereen te zien die het Facebook-logo met Stiktu scant.

Stiktu Smacks headerJe eigen foto’s bewerken in Instagram en ze tot een striptekening verknippen in Halftone is erg leuk, maar je kan ook een stapje verder gaan. Stiktu is een nieuwe app gebaseerd op de techniek van de augmented-reality-applicatie Layar en maakt een spelletje van virtueel kliederen op de echte wereld. Richt je camera met Stiktu op een object en maak er een tekening van, plak er een sticker op of schrijf er iets bij. De volgende keer dat een ander hetzelfde object scant, krijgt diegene jouw creatie erop te zien.


Stiktu maakt dus een creatief spel van augmented reality. Je kan het misschien zien als digitale graffiti, waarmee iedereen met de app jouw virtuele creatie kan zien. Scan bijvoorbeeld het Facebook-logo, en je ziet de bewerkingen die anderen hebben gedaan. Hetzelfde geldt voor het Heineken-logo, of je het nou van een bierviltje of een uithangbord van een café scant. Een goede testcase: scan de productpagina van de Stiktu-app eens met Stiktu.

Naast de bewerkingen van anderen, kan je ook zelf een Stiktu achterlaten met de knop Add Post in de rechter bovenhoek. De applicatie vraagt je dan om een gebied van de afbeelding uit te snijden zodat hij specifieker te werk kan gaan. Vervolgens kun je op dat gedeelte van de afbeelding tekenen met je vingers, een tekst deponeren en stickers plakken. Dat kunnen foto’s zijn uit je album, maar ook standaardstickers zoals waarderingssterren, een duim omhoog of een hipster-bril. Als het resultaat is geüpload en al dan niet gedeeld is via je Twitter of Facebook, komt het in het middelste tabblad Stiktu terecht. Die laat eerst de recente creaties zien en daarna de populaire. Je kan die creaties zien zonder scanmodus. De gescande afbeelding staat namelijk op de achtergrond en de lagen, teksten en tekeningen die erop zijn gemaakt kan je eraf slepen. Met de Profile-pagina zie je de laatste ontwikkelingen zoals likes en uploads van vrienden. Die kan je volgen in de app en toevoegen via Facebook. Ook bij een account aanmaken schiet Facebook te hulp, maar je kan jezelf ook zonder het sociale netwerk op Stiktu registeren.

https://www.youtube.com/watch?v=7f941SqE9V8

Stiktu is erg leuk gedaan. Als je een object scant en er zijn andere resultaten bij gevonden, dan worden die erop ingeladen en kan je er doorheen bladeren met pijltjes aan de zijkanten van het scherm. De originele artwork wordt daarbij opvallend goed vastgehouden. Als iemand een brilletje heeft gezet op de oo’s van Facebook (sorry daarvoor), zie je die altijd op de oo’s blijven staan, of je de camera nou links of rechts van het logo mikt. De Layar-techniek vervult zijn werk hier uitstekend.

Dat Stiktu behalve leuk ook nuttig kan zijn, kan je je bijvoorbeeld bedenken bij filmposters en al zijn beschreven met beoordelingen van anderen. Het is een aardige bijkomstigheid van Stiktu, maar de app is vooral erg geinig. Wie maakt er iets leuks van het iPhoneclub-logo?

Downloaden: Stiktu (gratis)

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.