iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Stembreker nu ook verschenen als iPhone-app

De Stembreker is de laatste stemwijzer voor de iPhone in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer in september 2012. De app bestaat uit een gedeelte vragen en een gedeelte coalitie samenstellen.

Stembreker iPhone iPod touchEr is veel te doen om de Stembreker; een initiatief van de politieke jongerenbeweging G500 van Sywert van Lienden. Stembreker is namelijk zo ingericht dat je met jouw stem niet alleen op jouw partij van politieke voorkeur stemt, maar strategisch op een partijencombinatie waar je je het meest in kan vinden. Door vragen te beantwoorden als in bijvoorbeeld de Stemwijzer, maar daarna ook je politieke voorkeuren voor partijen aan te geven, zie je op welke politieke kleur je uitkomt. Morgen, op de dag van de verkiezingen, krijg je dan een bericht met je stemadvies.

De vraag of stemmen op een partijencombinatie door opgelegde stemadviezen (technisch) haalbaar is, zorgt voor veel ophef in de media. Daarnaast is de dienst van Van Lienden nogal confronterend als het aankomt op je persoonsgegevens. In plaats van een nickname of een mailadres, verlangt de dienst een telefoonnummer van je. Daarop krijg je dan een bevestigingscode waarmee je de stem kan uitbrengen. Dat is in de iPhone-app helaas niet anders.

De Stembreker bestaat uit twee onderdelen: de stemvinder en de stembreker. In de stemvinder mag je aangeven welke thema’s belangrijk voor je zijn. Daar krijg je vervolgens een reeks vragen over gesteld, vergelijkbaar met de eerdere stembepalers die we al behandelden in onze App Lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe meer onderwerpen je interesse genieten, hoe meer vragen je krijgt voorgelegd. Na de inhoudelijke vragen, zie je een veld met politieke partijen die je op grond van je principes kan uitsluiten van je stem. Ook volgen vragen over je premiersvoorkeuren. Het resultaat dat uit je test komt rollen, wordt meegenomen in de het tweede onderdeel: de stembreker.

De stembreker an sich is niks meer dan een verzameling van schuifbalken van partijen die je graag ziet regeren. Je kan de huidige deelnemende partijen en de Piratenpartij en de 50+ Partij (de enige nieuwe partijen die zetels scoorden in de peilingen) de macht in tientallen procenten toekennen. Daarmee krijg je een kleurenstelsel van partijen die je vervolgens kan delen op sociale media. Aan de hand van registreren met je telefoonnummer, krijg je morgen een stemadvies toegestuurd met daarin de partij die je volgens het systeem van G500 moet stemmen om het bewaarheid te laten worden.

Een leuk idee of een belabberde theorie? Als stembepaler is de Stembreker een aardige nieuwe app.

Downloaden: Stembreker (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2012, 16:04
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen nederlandse apps, stemwijzer, verkiezingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.