iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Spelling in beeld: beter leren spellen met iPad

De Nederlandse app Spelling in Beeld van Zijssen helpt je in 23 verschillende thema's beter worden in het Nederlands. Werkwoorden, vervoegingen, verleden tijd, trema's: het komt allemaal langs in de gratis iPad-app.

Spelling in Beeld iPad iPhone header kofschipZo aan het begin van een nieuw schooljaar, wemelt het van de nieuwe Nederlandse leerzame applicaties voor de iPad en iPhone. De vorige week behandelde maar plotseling verdwenen applicatie Werkwoordspelling is weer te downloaden op de iPad en op zustersite iPhoneclub schreven we al over Dees en Tees, een universele app die je helpt met vervoegingen van werkwoorden achterhalen. Een nieuwe toegankelijke en algemene app die helpt bij Nederlands is Spelling in beeld. De app van uitgeverij Zwijssen behandelt 23 spellingsthema’s.

Drie ervan krijg je voor niks in de gratis toepassing: oefenen met -eeuw, -ieuw en -uw, de verleden tijd die eindigt op -den en samenstellingen met een tussen-n. Ze hangen ogenschijnlijk als los zand aan elkaar, maar dat is om je te verleiden om het totaalpakket aan thema’s te kopen. Je verkrijgt de andere thema’s met een in-app aankoop van 2,99 euro. De thema’s die dan resteren, zie je overzichtelijk onder elkaar opgesteld in de App Store-omschrijving:

4) Woorden die beginnen met ge~, be~, ver~
5) Woorden die eindigen op ~lf, ~lg, ~lk, ~lm, ~lp
6) Woorden die eindigen op ~rf, ~rg, ~rk, ~rm, ~rp
7) Samenstellingen
8) Een ~t of ~d?
9) Open lettergreep (molen)
10) Gesloten lettergreep (mollen)
11) Hoofdletters
12) Meervoud op ~’s
13) Tegenwoordige tijd werkwoorden op ~ven en ~zen
14) Tegenwoordige tijd werkwoorden op ~den
15) Woorden die eindigen op ~atie, ~itie, ~tie
16) Woorden met c
17) Woorden met de klank /zj/ = g (horloge)
18) Verleden tijd – ’t kofschip
19) Verleden tijd werkwoorden op ~ven en ~zen
20) Tegenwoordige tijd werkwoorden met be~, ge~, her~, ver~, ont~
21) Trema’s (zeeën)
22) Struikelblokken
23) Samenstellingen met tussen-s

In tegenstelling tot veel andere apps in dit genre, gaat Spelling in beeld verder dan statische uitlegpagina’s. De basis van de taalregels wordt uitgelegd in videoinstructies met een heldere Nederlandse stem, waarbij praktijkvoorbeelden meteen geanimeerd in beeld verschijnen. Video’s duren meestal niet veel langer dan één minuut en zijn daardoor makkelijk om doorheen te komen en nog eens te bekijken.

Spelling in beeld opdrachtNa de video volgt een oefening over het thema en moet je woorden afmaken of woordtypes herkennen door ze op één van de stapels te leggen. Na de opdracht kan je aangeven of je het moeilijk of makkelijk vond en zie je de score op de toets in een vorm. Zo zie je in het hoofdmenu – waarin je overigens meerdere namen kan toevoegen om de app mee te gebruiken – meteen op welke onderdelen je goed en slecht scoort. Helaas zijn de thema’s niet altijd op volgorde. Bij de introvideo verleden tijd werkwoorden op -den die gratis in de app zit, wordt al gerept over ‘t kofschip, maar dat komt pas als achttiende thema langs. Dat had handiger gekund. Ook had het aantal opdrachten misschien groter gemogen. De app maakt nu net iets te gemakkelijk de indruk dat het wat willekeurige dingen uitlegt en van je vraagt, dan dat je er de taal in zijn totaliteit beter van onder de knie krijgt.

Downloaden: Spelling in beeld (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 september 2012, 12:03
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen nederlandse apps, spelling, taal, woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.