Sonic Dash: Sonic doet Temple Run op iPhone en iPad

Sonic Dash is een heerlijk Temple Run-achtig spel voor iPhone en iPad. Sonic the Hedgehog swipet, springt en snelt een weg naar highscores.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Sonic Dash iPhone iPad headerHet was een gekke keuze: Sonic Jump was het eerste, compleet voor de iPhone opgebouwde spel met gamemascotte Sonic the Hedgehog erin. Maar in het spel kon je enkel springen. Niet rennen, terwijl de blauwe egel juist bekend staat om zijn snelle rol- en renactie. Nu revancheert de Japanse gamesuitgever zich. In Sonic Dash moet je rennen totdat je erbij neervalt. En dat niet alleen: het is misschien wel de mooist uitziende en leukste variant op Temple Run in een lange tijd.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerder deze week uitgebrachte Temple Run Oz, hoef je de iPhone of iPad niet te kantelen voor Sonic Dash. In plaats daarvan veeg je naar links of rechts om tussen de drie banen te schakelen waarover je rent. Ondertussen wordt je door het spel op zoveel mogelijk manieren getreiterd om geen highscore te halen. Je recordpoging kan aan diggelen slaan door te laat te springen over grote ravijnen, tegen stekelige obstakels aan te rennen of door op de verkeerde baan te hollen. Met snelle veegbewegingen en tikken voorkom je een wisse dood. Soms op meerdere manieren: je kan over tegenstanders heen springen, maar ze ook beuken door je op te rollen met een veeg naar beneden. Rijg goede prestaties aan elkaar en je spaart de dash-meter op, waarmee je Sonic even snel en onsterfelijk maakt.

Het aantal ringen dat je in de highscorepogingen haalt, geeft je toegang tot nieuwe specialiteiten in de in-app winkel. Daarmee koop je bijvoorbeeld upgrades als een magneet om makkelijker ringen naar je toe te trekken, een vliegende start van een aantal meter, maar ook drie andere bekende Sonic-personages: Tails, Amy en Knuckles. Het zullen niet de laatste aankopen zijn die je doet: Sega belooft Sonic Dash te voorzien van gratis updates die vermoedelijk wel wat extra personages kunnen brengen. De prijzen van de in-app aankopen liggen wel hoog als je nagaat dat Dash al voor 1,79 euro in de App Store staat.

Sonic Dash groen rechtuit Sonic Dash screenshot gekruld grijs

Hopelijk brengen aankomende updates meer omgevingen die we kennen uit het Sonic-universum. Er zijn heel wat meer soorten decors langsgekomen in de laatste Sonic-games voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii dan voorbij zoeven in Sonic Dash. Toch is het arsenaal omgevingen niet beperkt tot één. Zo kom je behalve de bekende Green Hill Zone ook terecht in grijs getinte gebieden vol pilaren. De omgevingen zijn zonder uitzondering mooi te noemen. Op de achtergrond floreren vaak typische Sonic-decorstukken waar je niet perse naartoe rent, maar die wel bijdragen aan de zonnige, zorgeloze echte arcadesfeer. En op de voorgrond valt bovendien genoeg te doen: in de bochtige banen wisselen balken, sprongen, vijanden en gaten elkaar razendsnel af. Zeker de obstakels in of net na krommingen zijn venijnig. Het tempo ligt hoog en daarmee de moeilijkheidsgraad ook. En dat laatste resulteert, zoals in eerdere highscoregames ook al bleek, meteen in een hoge verslavingsfactor. Het kost op een gegeven moment moeite je eigen recordscore te verbreken en zo hoort het.

Je strijdt in Sonic Dash niet alleen tegen de scores van jezelf, maar ook tegen de scores van anderen. Je ziet de eerstvolgende recordscore zodra je die benadert tijdens het racen en kan in de menu’s en dus na afloop van een poging zien hoe je eigen score zich verhoudt tot de scores van vrienden. In Apple’s Game Center kan je verder achievements verdienen en vrienden uitdagen.

Sonic Dash is dé game op de iPhone en iPad die Sonic nodig had. Na aardige, maar niet optimale doorzettingen van Sonic-delen van andere platformen en het vrij suffe Sonic Jump, is Sonic Dash uitermate bestuurbaar, heerlijk snel en erg verslavend. Dat je een flinke tijd moet doorsparen om andere personages te kopen als je geen in-app aankopen wil doen, is inmiddels een bekend concept van de Temple Run-achtigen. En zoals de andere betere games in dit genre, zal dat sparen ook in Sonic Dash opnieuw aanleiding zijn om veel, héél veel leuke sessies te rennen.

Downloaden: Sonic Dash (€1,79, universeel, iPhone 4+, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2013, 17:36
Categorie Games
Onderwerpen highscore, sonic, temple run

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.