Song Pop muziekquiz: de volgende Draw Something-hype?

Song Pop lijkt een groot succes te worden. In de game word je muziekkennis getest door zo snel mogelijk vijf muziekfragmenten te raden. Wie het snelst reageert en het juiste antwoord kiest, wint het toernooi.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Song Pop iPhone iPod touch iPad Draw Something-hypeNa het overdonderende succes van Draw Something, Ruzzle (voorheen Rumble) en eerder al Wordfeud, vliegen de spelletjes die je online om de beurt kan spelen je om de oren als je de App Store bezoekt. De volgende grote klapper kan wel eens Song Pop zijn, een spelletje waarin je je muziekkennis meet tegen een ander. Je kiest een muziekgenre en raad zo snel mogelijk de vijf samples die je hoort. Dan mag je tegenspeler dezelfde samples raden en een muziekgenre kiezen voor de volgende ronde. De voortgang wordt als een voetbalstand bijgehouden.


De aandacht voor het spelletje explodeerde nadat Facebook-directeur Mark Zuckerberg zich er op het netwerk lovend over uitsprak.

Je hoeft Song Pop maar even op te starten om erdoor gepakt te worden. Iedereen die het spel installeert, krijgt te maken met deze genres en dezelfde liedjessamples die langskomen. Bij het raden van elk van de vijf samples heb je vier opties in beeld. Vaak moet je de artiestennaam raden, maar soms ook de naam van het nummer. Punten scoren doe je door nummers achter elkaar goed te raden. Zo levert alle vijf liedjes raden een véél hogere score op dan drie of vier nummers goed raden. Als je liedjes ook nog eens sneller raadt dan je tegenstander, kan er maar zo een rondescore van 20.000 tegen 4300 punten ontstaan. Gelukkig wordt dat keurig omgezet naar een 1-0 ‘voetbalstand’.

Song Pop liedje radenDat scoresysteem zweept de spanning flink op. Als je bijvoorbeeld eerst twee rondes wint op de genres klassieke rockmuziek en de jaren ’80, maar de tegenstander daarna weer op 2-2 ziet komen door genres als Today’s Hits, 90’s Alternative, Love Ballades en Modern Rap, word je flink geprikkeld om verder te spelen. Daar draagt het spel aan bij. Net als in Draw Something, word je na het raden van de tegenstanders’ inzet, meteen doorgestuurd naar het kiezen van je eigen genre. Om onoverbrugbare scoreverschillen te voorkomen, worden de scores in Song Pop elke week gereset. Na de nacht van zondag op maandag begin je weer met een schone lei.

Door veel punten te scoren op een genre, speel je nieuwe samples vrij die kunnen langskomen in een volgende quizronde. Het aantal samples is beperkt: je hoort eigenlijk elke beurt wel een paar dezelfde samples langskomen. Dat heeft als nadeel dat je je als muziekkenner misschien niet zo kan manifesteren als je zelf wilt, maar als voordeel dat Song Pop geschikt is voor iedereen: je kan de samples immers ook léren kennen.

Song Pop is gratis om te downloaden en kent een schone interface zonder reclames. Het verdienmodel zit hem in de genres die je kan vrijspelen: die kosten 249 munten per genre, en als je weet dat je per gewonnen ronde 3 munten krijgt en per verloren ronde 1, kan je nagaan hoe lang het duurt voordat je een nieuw genre kan kopen. Eveneens kan je met een munt twee antwoorden op een sample wegspelen, of andere muziekgenres kiezen als je op het punt staat een ronde te beginnen. Voor 1,59 euro koop je 400 munten, maar je kan er ook 10.000 kopen voor maar liefst 19,99 euro.

Doordat je nieuwe samples vrijspeelt als je beter wordt op de genres die je al hebt, lijkt Song Pop toch te beklijven. Het geeft een bijzonder goed gevoel om vijf nummers in een genre te herkennen en daarvoor beloond te worden met een enorme puntenhoeveelheid en een ster die nieuwe samples vrijspeelt. Song Pop geniet nu 50 positieve recensies in de Nederlandse App Store, maar we vermoeden dat dat aantal sneller zal stijgen dan het aantal verzamelde puntjes in het spel.

Downloaden: Song Pop (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.