Skype Qik review iPhone Snapchat concurrent

Skype brengt Skype Qik uit voor groepsvideochats

Skype Qik is Skype's antwoord op Snapchat en moet groepschats met video net zo makkelijk maken als groepsberichten sturen in WhatsApp.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Wat is er gebeurd met Qik, nadat Skype de dienst voor 100 miljoen euro overnam en de originele app in april de nek omdraaide? Vanaf vandaag is er een antwoord. Skype Qik is Skype’s nieuwe app die het moet opnemen tegen Snapchat. In Qik verstuur je videoboodschappen van maximaal 42 seconden naar vrienden. Qik moet groepsvideochats net zo makkelijk maken als groepsgesprekken in WhatsApp.

Anders dan andere chatapps

Het hoofdscherm van Skype Qik is een balk waarin je de verschillende groepsvideochats onder elkaar ziet. Druk op een groepschat en je ziet dat Skype Qik nogal anders is ingericht dan geschreven chatapps. Centraal in beeld staat een groot videoframe met een playknop voor de laatste videoboodschap. Onderin zie je ronde knoppen waarmee je verstuurde video’s start. De nieuwste video komt steeds rechts van de vorige video’s. Daarnaast vind je een knop om zelf een video mee te schieten.

Skype Qik iPhone screenshots

Het idee achter Skype Qik is dat je net zo makkelijk een video naar een vriend of een groep vrienden verstuurt, als een tekstbericht in een groepschat. Daarom kan je behalve nieuwe video’s, ook vijf standaardvideo’s schieten voor reacties die je altijd kan gebruiken. Een duim omhoog, een duim omlaag of even lachen bijvoorbeeld. In plaats van de grote rode opnameknop druk je op een smiley voor zo’n snelle reactie. Je kan nieuwe video’s met de beide camera’s van de iPhone nemen.

Skype Qik is voor echte vrienden

Skype Qik voor de iPhone laat je video’s net zo vaak terugkijken als je zelf wilt. Daarin verschilt de app van Snapchat en de meeste soortgelijke apps die door Snapchat zijn geïnspireerd. Maar de zorgen om je privacy zijn Skype niet helemaal ontgaan. Zo kan je video’s van jezelf op elk moment verwijderen, of anderen hem nou hebben gezien of niet.

Skype Qik review video Bart Skype Qik review Bas video

Op een ander privacyvlak scoort Skype Qik minder goed. De applicatie verplicht je tot inloggen met je telefoonnummer. Daarna verlangt de app toegang tot je adresboek. Koppelingen met Facebook, Twitter of zelfs het normale Skype om snel bekende contacten te vinden, ontbreken. Skype zet Qik duidelijk als een vriendenapp in de markt. Deze app is niet voor eenmalig gebruik met sociale contacten, maar moet écht een onderdeel van je groepsgedrag met vrienden worden. Wel erg jammer is dat je in de contactenlijst in de app niet kan zien wie de app al heeft en wie nog niet. Skype hoopt natuurlijk dat je zo per ongeluk lekker veel mensen voor de app uitnodigt.

Conclusie Skype Qik review

Wat wel handig is, is dat Skype Qik tegelijk is uitgekomen voor de iPhone, Android en Windows Phone. Zo hoef je niet meer te wachten tot bepaalde vrienden de app kunnen gebruiken. Qik bevat verder de leuke, zwierige animaties die we van het nieuwe Skype op de iPhone kennen en ziet er lekker eigenzinnig uit. Overigens zonder dat de app onlogisch is: Skype Qik leg je makkelijker uit dan Snapchat dat er met Stories en privéchats niet overzichtelijker op is geworden.

Skype Qik is een van de vele pogingen om het Snapchat lastig te maken. We zagen onlangs nog minimale interesse in Facebook’s Slingshot of het onbekende maar leuke Taptalk. En hoe grappig we Shotclock ook vinden: de app slaat totaal niet aan. Bij Skype Qik hebben we vanaf het eerste moment het gevoel dat dit iets kan worden. De interface is geslaagd, video’s versturen gaat razendsnel en juist de nadruk op vrienden uit je contactenlijst kan wel eens voor hechtere contacten gaan zorgen dan in de andere genoemde apps.

Pluspunten

  • Leuke interface
  • Nadruk op hechte vrienden

Minpunten

  • De zoveelste video-app die niet echt iets toevoegt

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:02
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen qik, skype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.